Fico: Mikloš by mal odstúpiť, o klientelizme v rezorte musel vedieť

V pôsobnosti Ministerstva financií (MF) SR pod vedením Ivana Mikloša (SDKÚ) sa podľa opozičného Smeru udiala transakcia, ktorá je ukážkovým príkladom straníckeho klientelizmu. Z tohto dôvodu by mal šéf rezortu financií podľa predsedu najsilnejšej opozičnej strany Roberta Fica odstúpiť z funkcie.

11.04.2011 12:05 , aktualizované: 16:19
Robert Fico, Smer Foto:
Predseda Smeru Robert Fico ukazuje fotografiu, na ktorej sú predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda a súčasný okresný predseda SDKÚ v Nitre Ondrej Sčurka počas behu na maratóne v Budapešti.
debata (213)

„Nikdy sme nepochybovali o tom, že SDKÚ je strana, ktorá sa financuje špinavými peniazmi a predložili sme o tom dôkazy. Problém je, že to, čo sa dialo v SDKÚ, pokračuje ďalej, tentokrát s tichým súhlasom premiérky Ivety Radičovej. SDKÚ stratila akékoľvek zábrany, pokiaľ ide o klientelistické praktiky,“ vyjadril sa Fico. 

Prípad, o ktorom hovorí predseda Smeru, sa týka ministra financií Mikloša. Podľa Fica na jar 2010 Daňové riaditeľstvo SR(DR SR) hľadalo budovu v Košiciach, aby sa do nej presťahovali pracovníci viacerých daňových úradov. DR SR podpísalo zmluvu o budúcej zmluve o nájme nebytových priestorov so spoločnosťou VSH Development s.r.o., ktorá bola vybraná ako najlacnejšia zo štyroch ponúk.

Smer si počká na vyjadrenie Radičovej a Mikloša

„Z tejto zmluvy vyplýva spoločnosti právo, aby v nejakom okamihu bola podpísaná normálna nájomná zmluva,“ upozornil Fico."A teraz začína štandardný príbeh SDKÚ. Po tom čo už nastúpila vláda Ivety Radičovej, daňové riaditeľstvo, ktoré je priamo podriadené ministrovi financií, poslalo list spoločnosti VSH Development s.r. o., " upozornil Fico

V ňom podľa Fica stálo, že riaditeľstvo nemá pre rok 2010 v rozpočte vyčlenené finančné prostriedky na prenájom nebytových priestorov, čim dali najavo, že zmluva sa s firmou podpisovať nebude.

„Na čele daňového riaditeľstva stojí Ing. Ivan Mikulčík, osobný priateľ Ivana Mikloša, s ktorým chodí minister financií na vrtuľníku lyžovať na Aljašku. Je to človek, ktorý podpísal novú zmluvu o nájme nebytových priestorov v Košiciach so spoločnosťou Nitra Invest. Očakávali sme, že naplnia zmluvu o budúcej zmluve, tú však absolútne ignorujú,“ pokračoval Fico.

Majiteľom a konateľom Nitra Invest je pritom okresný predseda SDKÚ v Nitre Ondrej Sčurka. Suma za päťročný prenájom znie na takmer 200 miliónov korún (6,6 milióna eur) a aspoň časť z nich podľa Fica skončí v straníckej pokladnici.

Nová zmluva je navyše podľa Fica oveľa nevýhodnejšia ako tá pôvodná. Namiesto zrekonštruovanej budovy priamo v centre Košíc totiž DR SR získalo za viac peňazí do prenájmu starú budovu na okraji mesta. Čas nájmu sa navyše skrátil z pôvodných desať na päť rokov, po ktorých môže dôjsť k ďalšiemu navýšeniu ceny.

Minister Mikloš ako podpredseda SDKÚ o celom prípade podľa Fica musel vedieť. „Mikloš musí vedieť, že jeho okresný predseda v Nitre a šéf poslaneckého klubu vo VÚC podpisuje zmluvu za 200 miliónov korún v jeho rezorte. Samozrejme, že tu musí byť vratka, inak to nemá logiku, načo by to inak robili. Okresný predseda v Nitre ľahko vráti do straníckej pokladne 20 % alebo koľko sa dáva pri takomto biznise,“ dodal Fico s tým, že ide o dokonalý príklad straníckeho klientelizmu.

Smer si podľa svojho predsedu počká do utorka, čo urobí premiérka s mi­nistrom financií, ktorý podľa Fica musel vedieť, čo sa na Daňovom riaditeľstve dialo. „Je to niečo, čomu až nerozumieme, do akej miery môže siahať arogancia, nadutosť a namyslenosť predstaviteľov SDKÚ. Čo si mysleli, že sa na to nikdy nepríde? Že nevieme rátať, koľko je dva a dva, ako veci fungujú?,“ spýtal sa Fico.

MF SR sa s celým prípadom ešte len oboznámi. Predsedníčka vlády si podľa jej hovorcu Rada Baťa rovnako počká na vysvetlenie DR SR. „Za ministra financií môžem povedať, že ak mu pán Fico chce niečo odkázať, mohol by konečne nabrať odvahu a povedať mu to do očí v televíznej diskusii,“ uviedol  hovorca ministra financií Martin Jaroš.

Na prenájme budovy sme ušetrili 3,5 milióna eur, tvrdí Mikulčík

Na prenájme budovy v Košiciach ušetrilo Daňové riaditeľstvo (DR) SR 3,5 milióna eur, a to oproti cene, ktorú dohodlo prechádzajúce vedenie úradu. Informoval o tom generálny riaditeľ DR SR Miroslav Mikulčík na brífingu v reakcii na vyjadrenia predsedu stra­ny Smer.

 „Rozhodli sme sa vybrať čo najefektívnejšie a čo najlacnejšie riešenie. Rozhodli sme sa podpísať zmluvu, na ktorej oproti inej zmluve, ktorá bola stole, sme ušetrili vyše 3,5 milióna eur na päť rokov. Takúto zmluvu by som podpísal aj priamo s bratom predsedu Smeru,“ konštatoval Mikulčík.

213 debata chyba