Lekári zvažujú, že podajú hromadné výpovede

Slovenskí lekári zvažujú, že podľa vzoru českých zdravotníkov podajú hromadné výpovede. Situáciu v zdravotníctve, ktorú považujú za neudržateľnú, tým síce nezlepšia, ale dúfajú, že aspoň donútia vládu konať.

13.04.2011 08:12
debata (57)

Lekárske odborové združenie hovorí, že ministerstvo zdravotníctva situáciu nevie riešiť, a preto musí zasiahnuť vláda. V otvorenom liste preto vyzvalo predsedníčku vlády Ivetu Radičovú na spoločné rokovania. „Chceme to posunúť na vládu, pretože ministerstvo zdravotníctva sa nevenuje tejto otázke a má iné priority ako transformáciu nemocníc,“ hovorí predseda združenia Michal Polician.

Lekári chcú najskôr s Radičovou rokovať, ak ich však odmietne a v zdravotníctve sa nič nezmenení, sú ochotní pristúpiť aj k radikálnejším krokom. „Spoplatnenie zdravotníctva nepodporujeme, ale uvažujeme aj o tom, že pôjdeme takzvanou českou cestou,“ hovorí Polician. „Tak, ako konala česká vláda, bude musieť konať aj slovenská,“ dodal.

V otvorenom liste lekári okrem spoločného rokovania s premiérkou žiadajú aj zmenu systému financovania nemocníc, zvýšenie platov zdravotníkov, dodržiavanie Zákonníka práce a zastavenie transformácie nemocníc.

Premiérka sa podľa svojho hovorcu Rada Baťa bude výhradami lekárov „zaoberať tak, ako každým podnetom“. Na otázku Pravdy, či je ochotná sa s odborármi do konca mesiaca stretnúť a rokovať priamo, neodpovedal.

Apely zdravotníkov na premiérku, aby sa zaangažovala v riešení neúnosnej situácie, sa kopia. Po Slovenskej lekárskej únii špecialistov a Lekárskeho odborového združenia sa na Radičovú s petíciou obrátila aj Slovenská lekárska komora a onedlho by jej podľa informácii Pravdy mala byť doručená aj petícia zdravotných sestier.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba