Stopy prenájmu vedú na Cyprus

Firma okresného funkcionára SDKÚ Ondreja Ščurku, ktorá získala od Daňového riaditeľstva zákazku na prenájom priestorov daňovým úradom v Košiciach, má nejasné pozadie.

13.04.2011 12:00
Daňový úrad Foto:
Pohľad na novozazmluvnené sídlo - budova bývalej výrobnej haly Elektromontu na periférii Košíc. Ide o prenájom budovy pre Daňový úrad v Košiciach, za ktorý má Daňové riaditeľstvo SR zaplatiť Ščurkovej firme Nitra Invest za päť rokov zhruba 6,6 mil. eur.
debata (14)

Okrem Ščurku je spoločníkom spoločnosti Nitra Invest v obchodnom registri aj zatiaľ neznáma cyperská firma TPE Holding I. Limited. Tá sídli na adrese v Limasole, na ktorej sa nachádzajú aj mnohé firmy, v ktorých figurovala Irene Spoerry, známa z kauzy financovania Dzurindovej strany.

Firmu TPE Holding na Slovensku zastupuje advokát Martin Roštár. Pre Pravdu sa nechcel vyjadriť, kto ho zastupovaním cyperskej firmy poveril a kto stojí v jej pozadí.

Od celej záležitosti sa chcel Roštár najprv dištancovať. „Neviem, či máte na mňa vôbec správne číslo, je možné, že nejakú takúto firmu zastupujeme, ale jednak určite cez telefón vám žiadne takéto informácie poskytovať nebudeme, to je jedna vec a druhá vec… Viete, ja som advokát, som viazaný povinnosťou mlčanlivosti. Obávam sa, že ani keby sme sa osobne v takejto veci stretli, tak vám neviem povedať žiadnu informáciu. Bohužiaľ.“ Na otázku, či nemôže povedať aspoň to, kto je štatutárom cyperskej firmy, odpovedal: „Určite nie,“ a opäť sa odvolal na advokátsku povinnosť zachovať mlčanlivosť.

Roštár odmietol komentovať aj svoje vlastné obchodné prepojenia, ktoré ho v Obchodnom registri spájajú napríklad aj s ďalšou cyperskou firmou. „Myslím, že som sa dostatočne jasne vyjadril, že telefonicky sa na túto tému nebudeme baviť,“ povedal. Na opakovanú prosbu stretnúť sa osobne reagoval chvíľkou premýšľania a napokon slovami: „Momentálne vám k tomu neviem viac povedať. Dobre? Neberte to ako moju neochotu.“

Nitra Invest od daňového úradu za poskytnutie priestorov na kancelárske plochy, archív, parkovacie miesta ročne získa 1,1 milióna eur plus cena za poskytnuté služby. Celková cena na obdobie 5 rokov predstavuje približne 6,5 milióna eur.

Daňové riaditeľstvo však ešte v roku 2010 podpísalo zmluvu o budúcej zmluve o nájme nebytových priestorov s inou firmou VSH Development. Jej plnenie nenastalo a teraz v marci uzatvorilo novú zmluvu so Ščurkovou firmou Nitra Invest, pretože ju považovalo za výhodnejšiu. Za akých podmienok došlo k rozviazaniu zmluvy, jasné nie je. Šéf Daňového riaditeľstva Miroslav Mikulčík tvrdí, že sa dohodli, firma to však zatiaľ nepotvrdila.

Predseda Smeru Robert Fico si myslí, že z celej dohody by časť peňazí mohla skončiť v pokladnici SDKÚ. Ščurka rovnako aj Mikulčík majú totiž blízko k najvyšším predstaviteľom SDKÚ Mikulášovi Dzurindovi a ministrovi financií Ivanovi Miklošovi. Okrem toho Ščurkova manželka je v jednej firme spoločníčkou s Eleonórou Valentovou, ktorá je manželkou bývalého pokladníka SDKÚ Gabriela Palacku.

Smer v tejto súvislosti hovorí o dokonalom príklade straníckeho klientelizmu. Podľa Fica by sa mala premiérka Iveta Radičová postaviť za škandalózny prenájom, alebo vyvodiť politickú zodpovednosť a odvolať Mikloša z postu ministra financií. Radičová včera rokovala o situácii s Mikulčíkom aj Miklošom, závery do redakčnej uzávierky známe neboli.

„Veľmi sa čudujem, že Robert Fico má tú trúfalosť a drzosť toto považovať za kauzu,“ povedal včera Mikloš. Podľa neho nejde o kauzu tejto vlády, ale o kauzu Fica, pretože za jeho vlády sa podpísala nevýhodnejšia zmluva na prenájom, drahšia o 30 percent vyššie, navyše v horších priestoroch.

Peter Kunder z Aliancie Fair-play hovorí, že doterajšia argumentácia je zúžená na škriepky, ktorá ponuka z medializovaných dvoch ponúk bola výhodnejšia. „Nevidel som však žiadne presvedčivé argumenty o tom, že neexistovali aj iné možnosti a že Daňové riaditeľstvo vyvinulo dostatočné aktivity, aby získalo aj ďalšie ponuky,“ povedal Kunder.

Líder SaS Richard Sulík očakáva v kauze prenájmu budovy pre Daňové riaditeľstvo od premiérky rovnaký meter, aký uplatnila minulý rok v prípade sídla SaS Liberálny dom. „Predpokladám, že uplatní presne ten istý meter, ako uplatnila v prípade Liberálneho domu, tam to bolo pre ňu neakceptovateľné.“ Sulík nechcel povedať, či by mala premiérka vyvodzovať v kauze aj politickú zodpovednosť. Chce sa nechať prekvapiť.

Obe zmluvy sú pridrahé

Prenájom kancelárií od firmy VSH development na Štúrovej ulici v centre Košíc by štát vyšiel na 12,5 eura na štvorcový meter a od Nitra Invest na Rozvojovej ulici na 11,4 eura. Podľa spolumajiteľa košickej realitnej kancelárie Pavla Lagina sú ceny v oboch prípadoch premrštené.

„Aj v prípade dvojičiek na Štúrovej, kde je cena 9,80 eura za štvorcový meter na mesiac, aj v prípade bývalej budovy Elektromontu na Rozvojovej ide o nehorázne ceny. Máme v ponuke exkluzívne kancelárske priestory na Hlavnej ulici za sedem eur za štvorcový meter na mesiac,“ vysvetlil Lagin. Podľa neho to nie sú ceny reálne pre Košice, ale skôr pre zahraničnú metropolu.

„Teoreticky je jedno, v ktorej lokalite daňový úrad sídli, ale spomínané ceny by reálne žiadny klient nezaplatil. V prípade budovy bývalého Elektromontu, ktorý je na okraji mesta, je to už výsmech,“ dodal Lagin. Navyše sa podľa neho cena ešte znižuje, ak si klient prenajme celú budovu alebo jej väčšiu časť.

Kauzy súvisiace s financovaním politických strán

SDKÚ

  • fiktívni darcovia – v auguste 2004 polícia preverovala príjmy v hodnote 590-tisíc korún, ktoré SDKÚ vykázala ako dary. Viacerí ľudia zo zoznamu darcov však tvrdili, že strane nič nedali
  • 22-miliónový dlh a ďalšie finančné prevody – dlh vo výške 22 miliónov korún prevzala na seba v roku 2003 neznáma eseročka Soul a kúpila od strany priestory v centre Bratislavy. Peniaze SDKÚ obratom poslala na účet firmy Allied Wings v Londýne. Na rovnakej adrese sídlila aj firma Destor, ktorej patrilo bývalé logo SDKÚ a ktorej majiteľom bol pokladník SDKÚ Igor Kucej. Firma Destor mala rovnakého riaditeľa a sídlo ako spoločnosť Diamond Hotels UK, ktorá získala za Dzurindovej vlády hotel Forum. Destor Investment bola vlani zlikvidovaná
  • v tejto súvislosti sa objavilo aj meno Irene Spoerry s prepojením na Cyprus. Tá ručila za úver 800-tisíc eur eseročke Soul, ktorá si ich požičala zo švajčiarskej banky Credit Suisse
  • prokuratúra kauzy darcov a dlhu preverovala, stíhanie bolo v obidvoch prípadoch zastavené

Smer

  • zmluva o pôžičke – podľa medializovanej zmluvy z roku 2002 medzi už zosnulým podnikateľom Ľubomírom Blaškom a vtedajším šéfom predvolebnej kampane Smeru Fedorom Flašíkom o pôžičke 32 miliónov korún mala strana podnikateľovi zabezpečiť miesta pre jeho ľudí na kandidátke alebo vo vláde. Smer popiera jej pravosť.
  • nahrávka o čiernych peniazoch – hlas podobný hlasu Roberta Fica na nej hovorí, ako „vlastnou hlavou“ získal pre Smer mimo oficiálneho účtovníctva minimálne 75 miliónov korún, predpokladá sa, že môže ísť tiež o obdobie spred volieb v roku 2002, Fico aj jej autenticitu popiera
  • aj tieto kauzy prokuratúra preverovala, zatiaľ bolo zastavené trestné stíhanie v prípade zmluvy o pôžičke

KDH

  • financovanie predvolebnej kampane v roku 2010 – prokuratúra preverovala údajné neuhradené faktúry vo výške 118-tisíc eur, ktoré sa neobjavili v záverečnej finančnej správe KDH o financovaní kampane a mal ich zaplatiť bratislavský advokát
  • vyšetrovanie sa napokon uzavrelo s tým, že sa nestal trestný čin, lebo strana žiadny dar neprijala ani o ňom nevedela
14 debata chyba