Radičová žiada hlavu Mikulčíka, pre Smer je to pokus zamiesť kšeft

Predsedníčka vlády Iveta Radičová (SDKÚ) po vyhodnotení všetkých informácií vyzvala generálneho riaditeľa Daňového riaditeľstva (DR) SR Miroslava Mikulčíka, aby prijal politickú zodpovednosť a získal tak priestor na očistenie vlastného mena a okolností uzavretia zmluvy o prenájme budovy v Košiciach.

15.04.2011 13:41 , aktualizované: 17:34
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová
debata (265)

„Premiérka iniciovala kontrolu Úradu vlády SR na Daňovom riaditeľstve SR a zároveň požiadala predsedu parlamentu, aby predložil návrh na kontrolu NKÚ, keďže je to právomoc Národnej rady SR,“ konštatuje ďalej v stanovisku, ktoré poskytol tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR.

Daňové riaditeľstvo podľa šéfky exekutívy podpisom zmluvy o prenájme budovy v Košiciach ušetrilo verejné zdroje oproti rozhodnutiu predchádzajúcej vlády. „Chybou však bolo, že úrad pokračoval v postupe výberu zvolenom vládou Roberta Fica, ktorý vzbudil pochybnosti,“ upozornila Radičová.

Úrad vlády pripomína, že premiérka v tejto veci okamžite konala a ešte v stredu požiadala generálneho riaditeľa DR SR, aby zverejnil novú výzvu na predloženie ponúk na prenájom budovy v Košiciach. Daňové riaditeľstvo výzvu zverejnilo vo štvrtok a predsedníčka vlády v tejto súvislosti víta, že spoločnosť Nitra Invest odstúpila od zmluvy a ponuku na prenájom môžu opäť predložiť všetci záujemcovia.

„Ide o neuveriteľne trápny pokus Ivety Radičovej zamiesť kšeft SDKÚ pod koberec a zúfalú snahu preniesť politickú zodpovednosť, jej vlastnú a Ivana Mikloša, na úradníka,“ reagoval na výzvu premiérky opozičný Smer prostredníctvom riaditeľa tlačového odboru strany Erika Tomáša.

Mikloš by mal konať, vyzýva ho Bugár

Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ) musí v kauze prenájmu budovy pre Daňový úrad v Košiciach konať. Na tlačovej konferencii Mostu-Híd to vyhlásil predseda strany Béla Bugár, ktorý očakáva od Mikloša, že zverejní zistené informácie a tiež vyvodí dôsledky. Kauzu by chcel Bugár uzavrieť vo vnútri koalície. Bude iniciovať stretnutie lídrov vládneho štvorlístka, alebo minimálne SDKÚ a Mostu-Híd.

Bugár vníma vzniknutú situáciu ako vážnu a neteší ho, že kauzy súčasnej vládnej koalície sú porovnávané s kauzami vlády Roberta Fica (Smer). V súvislosti s podozreniami, že cyperská firma, ktorá spoluvlastní košickú budovu, je schránková, Bugár uviedol: „Vždy, keď je firma v nejakých daňových rajoch, vyvoláva to otázniky. Nebol by som rád, keby sme uprednostňovali takéto firmy.“

Na otázku, či dôveruje ministrovi Miklošovi, povedal, že dúfa, že Mikloš vie, čo by znamenalo, keby stratil dôveru Mostu-Híd. Bugár dodal, že v súčasnosti sú na stole rôzne protichodné informácie, ktoré treba overiť, čo má v kompetencii práve minister financií.

SaS požaduje kontrolu NKÚ

Na základe nových skutočností v kauze prenájmu budovy Daňovým riaditeľstvom v Košiciach koaličná SaS očakáva, že SDKÚ bude na schôdzi Národnej rady (NR) SR iniciovať kontrolu tohto prípadu Najvyšším kontrolným úradom (NKÚ).

„Považujeme to za nevyhnutnú podmienku obzvlášť v prípade koaličnej vlády, ktorej nespochybniteľnou prioritou je boj proti korupcii a klientelizmu,“ apeluje SaS v stanovisku, ktoré poskytla Tatiana Tóthová, osobná tajomníčka predsedu strany Richarda Sulíka.

Matovič: Verím, že Mikulčík odstúpi

Nezávislý poslanec Národnej rady SR Igor Matovič pevne verí, že si Miroslav Mikulčík cez víkend vstúpi do svedomia a odstúpi z funkcie.

„V prvom rade konal napriek tomu, že zmluva s pôvodným prenajímateľom bola platná. V druhom rade zavádzal premiérku, ministra financií, novinárov a verejnosť o tom, že sa dohodol o ukončení spomínanej zmluvy, čo nebola pravda,“ zdôraznil Matovič. Mikulčíkovi však najviac vyčíta, že pokračoval šľapajach svojich predchodcov a použil pri výbere najmenej transparentnú metódu – prieskum trhu. „Urobil to napriek tomu, že vedel, že rokuje s okresným podpredsedom SDKÚ, a preto mal zvoliť metódu čo najviac transparentnú,“ myslí si Matovič.

Podľa jeho slov po vypovedaní zmluvy zo strany Nitra Invest nastala paradoxná situácia, keď zostáva v platnosti pre štát výrazne nevýhodnejšia zmluva, ktorú „pokútne, narýchlo a pár dní pred voľbami podpísala Ficova vláda“. Preto Matovič expremiéra vyzval, aby využil svoj vplyv vo firme VSH Development a zariadil ukončenie tejto pre štát omnoho nevýhodnejšej nájomnej zmluvy. „Ak to neurobí, bude namieste, aby sa ho ľudia pýtali, čo za to dostal, keď za predražený kšeft pre túto firmu tak urputne celý týždeň bojuje,“ konštatoval poslanec.

Koaličných partnerov zároveň upozornil, že ak sa aj v budúcnosti vyskytne obdobné konanie akéhokoľvek ich nominanta, vyzve ho na odstúpenie a v prípade, ak sa tak nestane, vyzve na odstúpenie aj konkrétneho ministra. „Tiež sme sa rozhodli predložiť do NR SR takú zmenu zákonov, aby už nikdy viac nemohla nastať situácia, kedy o zmluve za stovky miliónov korún bude môcť rozhodnúť jeden človek na základe pokútneho prieskumu trhu,“ avizoval Matovič.

Nad možnosťou, že Mikulčík ani po jeho výzve neodstúpi, Matovič špekulovať nechcel. „Verím, že odstúpi,“ podotkol. Na otázku, či bude naďalej veriť ministrovi financií Ivanovi Miklošovi a premiérke Ivete Radičovej (obaja SDKÚ), ak budú Mikulčíka podporovať, odpovedal nádejou, že vo svetle týchto informácií Mikulčík dôveru týchto dvoch politikov nebude mať.

265 debata chyba