Srbský vojnový zločinec získal slovenské občianstvo

S platným slovenským pasom zatkli na srbsko-macedónskej hranici Srba Bobana Stojiljkoviča, ktorý je blízkym spolupracovníkom hľadaného narkobosa Darka Šariča. Stojiljkovič je navyše podľa dostupných informácií aj vojnovým zločincom z čias občianskej vojny v Srbsku. Napriek tomu mu Slovensko v roku 2004 udelilo štátne občianstvo.

15.04.2011 16:35 , aktualizované: 19:48
Darko Šarić Foto:
Boban Stojiljkovič je údajným spolupracovníkom hľadaného narkobossa Darka Šariča (na fotografii).
debata (24)

Ministerstvo vnútra dnes tvrdí, že mu ho udelilo na základe falošných informácií, no napriek tomu je platné. Zákon, ktorý zneplatňuje udelenie občianstva, ak bolo priznané na základe nepravdivo uvedených skutočností, začal totiž platiť až o rok neskôr, teda v roku 2005.

Stojiljkovič podľa rezortu vnútra pri žiadosti formálne splnil všetky vtedajšie zákonné podmienky. Až neskôr, na základe anonymu, sa zistilo, že Srb nemal nikdy pobyt na Slovensku. „Je pravdepodobné, že ide o vojnového zločinca z občianskej vojny v Srbsku a stanovisko cudzineckej polície k udeleniu štátneho občianstva bolo sfalšované,“ uviedla hovorkyňa rezortu vnútra Natália Hattalová.

Stojiljkovič v žiadosti uvádzal, že býva na bratislavskej adrese. Tú istú potom uviedol aj Šarič, obžalovaný z pašovania dvoch ton kokaínu, ktorý si tiež požiadal o slovenské občianstvo. Podobne ako Stojiljkovič, aj on slovenské občianstvo napokon získal, ale až v roku 2006.

Podľa bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka však Šarič slovenským občanom nie je. Ministerstvo vnútra totiž preverovalo získanie občianstva a zistilo, že rovnako ako pri Stojiljkovičovi, aj pri Šaričovi vychádzalo pri udeľovaní z nepravdivých informácií a falšovaných dokumentov. A keďže sa v roku 2005 sprísnil zákon, Šaričovi slovenské občianstvo podľa Kaliňáka nevzniklo.

„Od roku 2005 je to vylúčené. Sprísnila sa legislatíva. Ministerstvo pred udelením občianstva všetky dokumenty od žiadateľov preveruje,“ uviedol Kaliňák.

A ak sa preukáže udelenie občianstva na základe falošných dokladov alebo bez znalostí skutočností, ktoré na rozhodovanie mohli mať podstatný vplyv a žiadateľ ich neoznámil, občianstvo nie je platné. „Proces udeľovania štátneho občianstva prešiel v posledných rokoch výrazným sprísnením, preto by sa prípady ako Stojiljkovič či Šarič už nemali opakovať,“ tvrdí aj Hattalová.

Slovenským občanom však napriek všetkému naďalej zostáva vojnový zločinec Stojiljkovič. Podľa rezortu totiž nikoho nemožno pozbaviť slovenského štátneho občianstva, ak ho získal v súlade s predpismi platnými v čase jeho získania.

O zadržaní Stojiljkoviča s platným slovenským pasom informoval srbský denník Blic. Ten uviedol, že Stojiljkovič používal slovenský pas a pokladajú ho za jedného zo šéfov pljevaljskej narkomafie na Slovensku. Zadržaným pripisujú pokus o pašovanie 990 kilogramov drogy, ktorá mala byť časťou spomínanej zásielky zadržanej v Uruguaji a obvinili ich z toho.

24 debata chyba