Radičová po dvoch dňoch vidí kauzu inak

Hoci ešte v stredu premiérka Iveta Radičová vyhlasovala, ako je kauza okresného funkcionára SDKÚ Ondreja Ščurku s priestormi pre daňové úrady uzatvorená, v piatok už tvrdila niečo iné. Po tlaku verejnosti aj koaličných partnerov vyzvala generálneho riaditeľa Daňového riaditeľstva Miroslava Mikulčíka, ktorý zmluvu so Ščurkom podpísal, aby odišiel z funkcie.

16.04.2011 06:00 , aktualizované: 17.04.2011 15:00
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová.
debata (71)

Iniciovala tiež kontrolu Úradu vlády na Daňovom riaditeľstve a požiadala predsedu parlamentu Richarda Sulíka, aby predložil návrh na kontrolu aj Najvyšším kontrolným úradom. Opozičný Smer to označil za „neuveriteľne trápny pokus zamiesť kšeft SDKÚ pod koberec“. Podľa neho sa tak Radičová snaží preniesť jej vlastnú politickú zodpovednosť na úradníka.

Samotný Mikulčík nevidí dôvod na odchod. Ako povedal, neporušil žiaden zákon, čo mu potvrdzujú dve právne stanoviská. Ak Mikulčík neodíde, Radičová by mala zakročiť proti ministrovi financií Ivanovi Miklošovi, ktorý dosadil do funkcie svojho kamaráta Mikulčíka a v kauze sa ho celý čas razantne zastával. Na vyvodenie politickej zodpovednosti voči ministrovi financií si však premiérka zatiaľ netrúfla.

Mikulčíkov odchod pritom požadujú aj viacerí koaliční politici. V piatok ho na to vyzval nezávislý poslanec Igor Matovič, podobný názor má aj Július Brocka (KDH). Predseda Mostu – Híd Béla Bugár chce v tejto súvislosti iniciovať stretnutie lídrov koalície.

Problémom v celej kauze je skrytá vlastnícka štruktúra Ščurkovej firmy Nitra Invest, ale i spôsob jej výberu. Fakt, že zákazku Daňového riaditeľstva, ktoré patrí SDKÚ, získala firma funkcionára tej istej strany, vykazuje znaky straníckeho klientelizmu.

Hoci pôvodne SDKÚ aj Ščurka celý obchod, jeho pozadie aj ďalšie okolnosti obhajovali, v piatok začali zainteresované subjekty s upratovaním sporných vecí. Záhadná spoločnosť TPE Holding so sídlom v daňovom raji na Cypre, ktorá bola v Nitra Investe Ščurkovým spoločníkom, oznámila, že z firmy odchádza. Ščurka zasa to, že odstupuje od zmluvy podpísanej s Daňovým riaditeľstvom. Zároveň však ohlásil, že sa o zákazku na prenájom priestorov mieni znova uchádzať v súťaži, ktorú vo štvrtok po prevalení škandálu vypísalo Daňové riaditeľstvo.

Odchod TPE z Nitra Investu je podľa politikov aj analytikov účelový. „Je to znakom toho, že nechce vyjsť s farbou von. Asi nemá čisté svedomie,“ myslí si podpredseda KDH Július Brocka. Šéf Mostu – Híd Béla Bugár poznamenal, že „je to trošku také nezvyčajné“. Predpokladá, že nechce mať nič spoločné s politikou. „Môže to byť snaha celé to zatušovať, je to dosť neskoro,“ myslí si politológ Juraj Marušiak.

Kto stojí za TPE, dodnes nie je celkom jasné. Vynorili sa otázky, či nejde aj o niektorých slovenských politikov. Jediným akcionárom TPE je investičná spoločnosť Tarrana – CEE Equity, ktorá je súčasťou projektov WBA Holdingu. Predseda správnej rady WBA Holding Martin Hantabál popiera, že TPE Holding I. je garážovou firmou SDKÚ alebo niektorého z jej predstaviteľov. V súvislosti s financovaním SDKÚ sa však už v minulosti objavili firmy sídliace v daňových rajoch vrátane Cypru.

V celej kauze je ešte jeden problém, a to ten, že bývalé vedenie Daňového riaditeľstva podpísalo zmluvu o budúcej zmluve na prenájom priestorov s inou firmou, VSH development. Mikulčík pôvodne tvrdil, že zmluvu zrušili, v skutočnosti sa však stále rokuje o jej rozviazaní. V prípade nedohody spor môže skončiť na súde. VSH sa zatiaľ nevyjadrila, ako mieni ďalej postupovať.

Opozičný Smer vyzval premiérku Ivetu Radičovú, aby v kauze prenájmu vyvodila zodpovednosť voči ministrovi Miklošovi, inak navrhne vysloviť jej nedôveru v parlamente.

Odvolanie premiérky znamená, pád celej vlády. Politickí analytici však takéto vyústenie kauzy nepredpokladajú. Politológ Michal Horský označil za šokujúce, že kauza prenájmu budovy sa stala celoštátnym symbolom klientelizmu tejto vlády. „Verejnosť nepochybne očakáva, že minister financií Ivan Mikloš musí doriešiť túto kauzu. Napriek tomu sa mi zdá prehnané pri tejto príležitosti vyslovovať nedôveru premiérke Radičovej,“ podotkol Horský.

Podobne sa vyjadril aj politológ Juraj Marušiak. Podľa neho v prvom rade je to zodpovednosť šéfa Daňového riaditeľstva, ktorý zmluvu podpísal, a jeho bezprostredne nadriadeného ministra Mikloša. „V prípade premiérky bolo neodpustiteľnou politickou chybou, že tento obchod kryla. Pravdepodobne to nie je na odstúpenie, ale určite spochybnila svoju dôveryhodnosť,“ myslí si politológ.

Hlavné problémy prenájmu budovy pre daňové úrady v Košiciach

*** zákazka bola bez súťaže** – Daňové riaditeľstvo vyberalo na základe vlastného prieskumu trhu, kde porovnalo ponuky dvoch firiem
*** stranícke prepojenia** – Daňové riaditeľstvo vedené Miroslavom Mikulčíkom, blízkym priateľom ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ), si vybralo firmu funkcionára strany Ondreja Ščurka, ktorý má blízko k predsedovi SDKÚ Mikulášovi Dzurindovi
*** nepresné informovanie** – Mikulčík nehovoril pravdu, že zrušili zmluvu o budúcej zmluve s firmou VSH development, konateľ firmy VSH Ján Horváth potvrdil, že o zrušení zmluvy s Daňovým riaditeľstvom sa ešte stále rokuje
- Mikulčík nehovoril pravdu ani o odporúčaniach komisie ministerstva financií z marca roku 2008 – komisia vtedy riešila len, či by daňovým úradom vyhovovala budova na Rozvojovej ulici, žiadne odporúčanie však nedala. Navyše ani neposudzovala ponuku firmy Nitra Invest, pretože tá budovu v tom čase ešte nevlastnila
*** nejasné vlastnícke pozadie firmy, ktorá získala štátnu zákazku – premiérka Iveta Radičová vyhlásila, že TPE Holding nie je žiadna schránková firma, ňou zverejnený dokument však uvádzal len konateľov cyperskej firmy a nie jej skutočného majiteľa. Ščurko ich navyše nepoznal, hoci TPE bola spoločníkom v jeho firme
**- tri dni po prevalení kauzy
sa ako partner TPE Holding prihlásila spoločnosť WBA Holding sídliaca na tej istej adrese ako TPE. Ide o súkromný investičný fond, kde sú majiteľmi neznámi investori, na jeho čele je 40-ročný slovenský manažér Martin Hantabál

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba