Mikloš bráni Mikulčíka: Kým ja som minister, ja rozhodnem. KDH je proti

KDH sa v kauze prenájmu budovy Daňovému úradu v Košiciach priklonilo na stranu premiérky Ivety Radičovej. Ako uviedol na tlačovej besede predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský, riaditeľ Ústredného daňového riaditeľstva Miroslav Mikulčík, ktorého odstúpenie požaduje predsedníčka vlády, by nemal zostať vo funkcii.

18.04.2011 17:51 , aktualizované: 18:30
Mikulčík Foto:
Šéf Daňového riaditeľstva SR Miroslav Mikulčík.
debata (36)

Podľa neho záleží teraz na SDKÚ, ako sa podarí vrátiť dôveru medzi Ivetu Radičovú a ministra financií Ivana Mikloša, ktorý sa postavil za Mikulčíka.

Predseda KDH Ján Figeľ vyhlásil, že dôvera v koalícii je výrazne oslabená tým, čo sa deje. V tejto chvíli má podľa neho konať minister financií a očakáva, že bude konať tak dôsledne, že sa uzavrie celá táto téma. Figeľ očakáva oficiálne vysvetlenie ministra financií, pretože je to jeho kompetencia. „Je to téma, ktorú aj KDH vyžaduje na vyjasnenie a urobenie krokov. Považujem adekvátne kroky za dôležité. Je to otázka predstaviteľov SDKÚ, ale aj celej koalície. Nielen pre KDH, ale pre celú vládu je boj s korupciou východiskom pre všetky politiky,“ vyhlásil.

Mikloš vyzval Mikulčíka, aby zotrval

Miroslav Mikulčík má aj naďalej dôveru Ivana Mikloša. Minister financií zároveň podľa zverejnených informácií vyzval Mikulčíka, aby zotrval vo funkcii.

„Nevidím žiadny relevantný dôvod na to, aby z funkcie odstupoval. Preverenie všetkých faktov ma presvedčilo, že generálny riaditeľ Mikulčík konal vo verejnom záujme a v súlade so zákonom. Som si plne vedomý svojej zodpovednosti, ale i svojich kompetencií. Zdôrazňujem, že kým som ministrom financií, tak v tomto rezorte bude o personálnych záležitostiach a personálnych zmenách rozhodovať len a len minister,“ napísal vo svojom vyhlásení Mikloš.

Ak minister nepadne, Fico navrhne odvolanie Radičovej

Opozičná strana Smer má už pripravený návrh na vyslovenie nedôvery premiérke Ivete Radičovej a podá ho po Veľkonočných sviatkoch, ak premiérka neodvolá ministra financií Ivana Mikloša.

„Mne je to jedno, či ho odvolá pre neposlušnosť alebo ho odvolá preto, že musel vedieť o tejto kauze v jeho rezorte,“ dodal Fico na tlačovej besede v súvislosti s aktuálnym vývojom v kauze.

Premiérka Iveta Radičová minulý týždeň vo štvrtok vyzvala Miroslava Mikulčíka, aby prijal politickú zodpovednosť a získal tak priestor na očistenie vlastného mena a okolností uzavretia zmluvy o prenájme budovy v Košiciach.

Generálneho riaditeľa Daňového riaditeľstva SR Miroslava Mikulčíka, ktorý bol do funkcie menovaný ministrom financií Ivanom Miklošom, obvinil v úvode minulého týždňa expremiér a predseda strany Smer Robert Fico z toho, že prihral okresnému šéfovi SDKÚ v Nitre Ondrejovi Ščurkovi miliónový kšeft.

Konkrétne išlo o prenájom budovy pre Daňový úrad v Košiciach, za ktorý malo Daňové riaditeľstvo SR zaplatiť Ščurkovej firme Nitra Invest za päť rokov zhruba 6,6 mil. eur. Podľa Fica ide o dokonalý príklad straníckeho klientelizmu a minister financií Ivan Mikloš by mal preto odstúpiť. Ak neodstúpi a neodvolá ho ani premiérka Iveta Radičová, Smer sa chystá v parlamente voči nej iniciovať vyslovenie nedôvery.

Spoločnosť Nitra Invest už informovala, že od zmluvy a ponuky na prenájom budovy pre daniarov v Košiciach odstúpila. Daňové riaditeľstvo zverejnilo aj výzvu na predloženie nových ponúk s cieľom získať do dlhodobého prenájmu nehnuteľnosť.

36 debata chyba