Baránek: Ak SDKÚ obetuje pre úradníka premiérku, bude to unikát

Rozkol v SDKÚ sa podľa analytika Jána Baránka nedá vylúčiť. Ako uviedol, vyjadrenia premiérky Ivety Radičovej a ministra financií Ivana Mikloša v súvislosti s kauzou prenájmu budovy Daňovému úradu v Košiciach sú antagonistické. "Ak sa nedohodnú, vývoj môže byť rôzny," uviedol.

18.04.2011 21:21
Ján Baránek Foto:
Analytik Ján Baránek.
debata (84)

Jedna z alternatív podľa Baránka môže byť, že padne premiérka. Táto alternatíva by pre SDKÚ nebola dobrá, lebo posolstvo k voličovi by bolo, že vládna strana obetovala premiéra pre úradníka. „To si musí Mikloš a všetci uvedomiť, že hazardujú s osudom SDKÚ. Nepoznám prípad v Európe, že by vládna strana obetovala premiéra pre úradníka, lebo šéf daňového riaditeľstva nie je politik. Radičová by tento fakt využila vo svoj prospech,“ uviedol analytik. Mikloš podľa neho ťahá za omnoho kratší koniec. „Ak to chcú vyhrotiť, hazardujú s celou SDKÚ. Majú vysoké preferencie, ktoré však nerobí Mikloš a Dzurinda, ale Radičová,“ upozornil Baránek.

Radičová nemôže zo svojho postoja podľa Baránka cúvnuť. Je však priestor pre kompromis, zavolať kontrolu NKÚ. „To robil Robert Fico, keď sa nechcel hneď rozhodnúť. Radičová si je vedomá, že ak by ustúpila, stratila by veľa,“ dodal. Podľa neho ak SDKÚ namiesto úradníka obetuje premiéra, vyvolá veľa otázok. „To sú silné podozrenia z klientelizmu, prečo by inak Mikloš radšej obetoval premiérku ako úradníka. To sú silné podozrenia,“ povedal Baránek.

Generálny riaditeľ Daňového riaditeľstva SR Miroslav Mikulčík má aj naďalej dôveru ministra financií Ivana Mikloša. Minister financií zároveň podľa zverejnených informácií vyzval Mikulčíka, aby zotrval vo funkcii. Premiérka vyzvala Miroslava Mikulčíka, aby prijal politickú zodpovednosť a získal tak priestor na očistenie vlastného mena a okolností uzavretia zmluvy o prenájme budovy v Košiciach.

84 debata chyba