Radičová alebo Mikloš?

Prezídium SDKÚ dá v utorok verejnosti jasne najavo, kto má v strane väčšiu politickú váhu. Či premiérka Iveta Radičová, alebo minister financií Ivan Mikloš. Ten v pondelok vyzval šéfa Daňového riaditeľstva Miroslava Mikulčíka, aby zotrval vo funkcii, hoci Radičová na neho v piatok apelovala, aby odišiel.

19.04.2011 07:32
Radičová, Mikloš, SDKÚ Foto:
Minister financií Ivan Mikloš odmieta odvolať šéfa Daňového riaditeľstva Miroslava Mikulčíka tak, ako to od neho žiada premiérka Iveta Radičová.
debata (29)

Výsledok rokovania prezídia tiež ukáže, aký bude mať táto kauza dosah na vládnu koalíciu. Na stranu premiérky sa v spore pre zmluvu o prenájme budovy pre daňový úrad v Košiciach, ktorú Mikulčík podpísal s firmou okresného funkcionára SDKÚ Ondreja Ščurku, zatiaľ jednoznačne postavili KDH a Most.

„Požiadala som predsedu SDKÚ, aby zvolal rokovanie prezídia strany, keďže mám s ministrom financií odlišný názor na zodpovednosť generálneho riaditeľa Daňového riaditeľstva,“ vyhlásila po Miklošovej výzve Radičová.

Minister Mikloš Mikulčíkovi dôveruje. „Nevidím žiadny relevantný dôvod na to, aby z funkcie odstupoval. Preverenie všetkých faktov ma presvedčilo, že generálny riaditeľ Mikulčík konal vo verejnom záujme a v súlade so zákonom,“ tlmočil stanovisko ministra financií hovorca Martin Jaroš. Pôvodne mal mať v utorok Mikloš tlačovú konferenciu, ktorá sa však pre ohlásenú bombu neuskutočnila.

Mikloš si je podľa vyhlásenia plne vedomý svojej zodpovednosti a kompetencií. „Zdôrazňujem, že kým som ministrom financií, tak v tomto rezorte bude o personálnych záležitostiach a personálnych zmenách rozhodovať len a len minister.“

Mikulčíka môže odvolať iba Mikloš, ktorý svojho osobného priateľa do funkcie aj dosadil. Ak bude premiérka trvať na odchode Mikulčíka a minister jej nevyhovie, mala by navrhnúť odvolanie Mikloša.

Radičová dnes pre spor nejde ani do Kyjeva na konferenciu o inovatívnom využívaní atómovej energie, na ktorej sa pôvodne plánovala zúčastniť. Úrad vlády oznámil, že tam pre „aktuálne politické otázky“ nepôjde.

Daňové riaditeľstvo ešte za bývalej vlády podpísalo zmluvu o budúcej zmluve s firmou VSH development. Minulý mesiac však Mikulčík podpísal novú zmluvu so Ščurkovou firmou Nitra Invest, ktorá mala nejasného cyperského spoločníka. Mikulčík Nitra Invest vybral metódou prieskumu trhu. Mikulčík i Mikloš sa bránia tvrdením, že išlo o správny postup, ktorým sa štátu za obdobie piatich rokov ušetrilo 3,5 milióna eur oproti zmluve podpísanej ešte za Ficovej vlády a že v skutočnosti ide o jej kauzu.

Premiérka celý obchod najskôr obhajovala a stranícky klientelizmus pri obchode so Ščurkovou firmou nevidela. Kauzu mala uzatvoriť nová súťaž, ktorú už Daňové riaditeľstvo vypísalo. Premiérka však v piatok otočila a žiadala od Mikulčíka vyvodenie politickej zodpovednosti a iniciovala kontrolu u daniarov.

Dnes budú o kauze rokovať členovia Prezídia SDKÚ. Tam sa ukáže sila argumentov a politická váha premiérky. Je pravdepodobné, že o ďalšom postupe sa na prezídiu bude hlasovať. Premiérka bude mať na výber. Buď sa podvolí politickému rozhodnutiu, ktoré dá asi za pravdu Miklošovi, alebo sa mu vzoprie.

Viacerí poslanci SDKÚ sa nechceli pred dnešným rokovaním vyjadrovať. Tomáš Galbavý i Ondrej Matej povedali, že zatiaľ vec nekomentujú. Pre poslanca Štefana Kužmu je rozhodujúce kritérium, či sa štátu ušetrili peniaze. Podľa neho ak Miroslav Mikulčík uzatvoril výhodnejšiu zmluvu, médiá by to mali privítať. Ďalší poslanec SDKÚ Zoltán Horváth sa domnieva, že ak sa potvrdia pochybnosti, tak sa prípad aj tak skončí demisiou Mikulčíka.

„Pán Mikloš určite vysvetlí, za akých okolnosti sa zmluvy pouzatvárali,“ dodal Horváth.

Koaliční partneri očakávajú vysvetlenie. Viacerí sa neoficiálne vyjadrili, že kauza by sa nemala vyhrotiť pre funkciu jedného úradníka. Rovnako si nemyslia, že by mal odísť z funkcie Ivan Mikloš.

Kauza odchodu Mikulčíka pripomína minuloročnú kauzu hayekovci. Vtedy tiež premiérka chcela, aby štátni tajomníci na ministerstve hospodárstva Martin Chren a Ivan Švejna odstúpili. Ich šéf, minister Juraj Miškov, to však odmietal. Zákazku mal prekontrolovať Najvyšší kontrolný úrad a v prípade pochybenia mali odstúpiť. Radičová sa vtedy k odvolaniu Miškova neodhodlala. Štátni tajomníci napokon s odstupom času odišli sami.

Opozícia požaduje odchod ministra Mikloša, pretože on nesie politickú zodpovednosť za Mikulčíka. Ak ho premiérka neodvolá, Smer chce po Veľkej noci na mimoriadnom rokovaní parlamentu hlasovať o dôvere Radičovej.

Politológ Michal Horský povedal, že tak ako na začiatku vlády bol pokrik pre odvolanie dvoch štátnych úradníkov v kauze hayekovci, tak dnes je údajnou politickou kauzou želanie premiérky odvolať nepolitickú figúru za tzv. politickú zodpovednosť generálneho riaditeľa Daňového riaditeľstva. Podľa neho je za netransparentné počínanie riaditeľa Daňového riaditeľstva politicky priamo zodpovedný minister financií Mikloš. „Tento minister, mimochodom, jeden služobne z najstarších politikov na Slovensku, si zrejme z tejto kauzy ťažkú hlavu nerobí a ani z ohlásenej výzvy opozície, že pre túto kauzu sa pokúsi na mimoriadnom zasadnutí parlamentu usilovať o hlavu premiérky,“ poznamenal politológ.

Aký môže byť ďalší vývoj

možnosť 1 Prezídium SDKÚ odporučí premiérke Ivete Radičovej počkať na výsledky kontroly NKÚ a Úradu vlády na Daňovom riaditeľstve. Ak sa v nich bude konštatovať porušenie zákona, generálny riaditeľ Daňového riaditeľstva Miroslav Mikulčík odstúpi. – Premiérka bude odporúčanie SDKÚ rešpektovať s tým, že bude znášať politické následky, ktoré z toho pre ňu vyplynú. možnosť 2 Premiérka Iveta Radičová sa vzoprie autorite straníckych orgánov SDKÚ, využije svoju ústavnú kompetenciu a pohrozí, že ak Mikulčík neodstúpi z funkcie šéfa Daňového riaditeľstva, navrhne odvolanie ministra financií Ivana Mikloša, prípadne sama pohrozí odchodom z funkcie. možnosť 3 Premiérka Iveta Radičová presvedčí prezídium SDKÚ, že generálny riaditeľ Daňového riaditeľstva Miroslav Mikulčík musí odísť a minister financií Ivan Mikloš ho odvolá. Naplní sa tvrdenie šéfa strany Mikuláša Dzurindu z minuloročného kongresu o tom, že celá strana stojí za Radičovou.

29 debata chyba