Demisiu nikto podávať nebude, Daňové riaditeľstvo preverí NKÚ

Premiérka Iveta Radičová zotrváva na svojom postoji, že generálny riaditeľ Daňového riaditeľstva Miroslav Mikulčík má vyvodiť zodpovednosť zo svojho konania a odstúpiť, informoval po rokovaní Prezídia SDKÚ šéf strany Mikuláš Dzurinda. Radičová sa s Miklošom dohodli na tom, že situáciu na Daňovom riaditeľstve podrobí kontrole Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ).

19.04.2011 11:11 , aktualizované: 19:44
Mikuláš Dzurinda Foto:
Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda na tlačovej konferencii po rokovaní Prezídia SDKÚ.
debata (177)

Dzurinda vyhlásil, že strana bude pozorone sledovať proces, priebežné kontrolné výsledky i samotný záver. Po kontrole zaujmú Radičová s Miklošom spoločné stanovisko. So závermi z rokovania prišiel pred novinárov len samotný líder SDKÚ Mikuláš Dzurinda bez hlavných aktérov tohto sporu.

Radičová ostane, len ak nebudú pochybnosti

Premiérka podľa vlastných slov preberá zodpovednosť za problém v SDKÚ, týkajúci sa vnútorného sporu okolo kauzy podozrivého prenájmu budovy pre daňové úrady v Košiciach.

V rámci SDKÚ sa podľa Radičovej budú ďalej riešiť pochybnosti, ktoré okolo budovy v Košiciach vznikli. „Je našim spoločným záujmom, aby žiadny tieň v tomto príbehu na vláde koalície SDKÚ-KDH-Most-SaS nezostal. Chcem ubezpečiť, že na poste premiérky SR zotrvám len vtedy, ak žiaden mrak ani tieň pochybnosti nad transparentnosťou nezostane,“ zdôraznila šéfka exekutívy po skončení rokovania koaličných lídrov v sídle SDKÚ.

Predseda KDH Ján Figeľ po stretnutí vyhlásil, že pochybnosti okolo prípadu prenájmu pretrvávajú. „Informácie sme zobrali na vedomie a očakávame aj ďalšie kroky,“ poznamenal. Podľa jeho slov koalícia považuje za principiálne robiť odhodlanú politiku. „Boj s korupciou a klientelizmom a úsilie o transparentnosť zostáva základom pre úspech tejto koalície,“ podčiarkol.

Premiérka Iveta Radičová prichádza na rokovanie... Foto: Robert Hüttner
Iveta Radičová Premiérka Iveta Radičová prichádza na rokovanie Prezídia SDKÚ.

Ivan Mikloš potvrdil, že podporuje Miroslava Mikulčíka a nebude podliehať žiadnym tlakom ani zo strany premiérky, ani zo strany médií. Mikloš zároveň odmietol, že by sám ponúkol rezignáciu na post ministra financií. Pripustil však, že premiérka má možnosť podať návrh na jeho odvolanie. „Neviem, môže sa to stať, je to jedna z možností,“ povedal.

Šéf Mosta-Híd Béla Bugár zopakoval, že politická zodpovednosť je na pleciach SDKÚ a kompetenčná na ministrovi Miklošovi. „Zároveň je to naša zodpovednosť, celej vládnej koalície, jej ďalšieho fungovania, aby sme neumožnili čo najrýchlejší návrat bývalej vládnej garnitúry,“ upozornil.

Sulík: Predvádzame smiešne divadlo

Koalícia predvádza smiešne divadlo, myslí si predseda parlamentu a SaS Richard Sulík. „Všeobecne je to také smiešne divadlo, ktoré tu predvádzame, životnú úroveň to ľuďom nezlepší, škoda komentovať,“ povedal.

Sulík kvituje rozhodnutie politikov SDKÚ obrátiť sa so žiadosťou o verdikt o transparentnosti a legálnosti krokov šéfa Daňového riaditeľstva Miroslava Mikulčíka na Najvyšší kontrolný úrad SR (NKÚ). „Strana SaS predsa tiež požadovala kontrolu NKÚ, toto sa nám pozdáva. Pozrie sa na to NKÚ a uvidíme, ako to bolo naozaj,“ vyhlásil.

S kontrolou NKÚ naopak nie je celkom stotožnený líder kresťanských demokratov Ján Figeľ. „NKÚ nie je vybavený na vyšetrovanie alebo vyjasňovanie súvislostí z politického alebo etického hľadiska. (…) Nie je to
prvýkrát, už boli takéto preverovania, ale doteraz to neviedlo k nejakým dôsledným postojom alebo obnovovaniu dôvery,“ nazdáva sa. Ako dodal, vzniknutá situácia škodí predovšetkým SDKÚ, ale cez túto stranu aj celej koalície.

Kauzu otvoril minulý týždeň v pondelok predseda opozičného Smeru Robert Fico, keď prezentoval informácie, že Daňové riaditeľstvo podpísalo zmluvu o prenájme spoločnej budovy pre viaceré daňové úrady v Košiciach so spoločnosťou Nitra Invest, s.r.o. Jej spolumajiteľom a konateľom je pritom okresný predseda SDKÚ a šéf jej poslaneckého klubu v Nitrianskom VÚC Ondrej Ščurka. Podľa Fica ide o ukážkový príklad straníckeho klientelizmu a dôvod na odchod Mikloša z funkcie ministra financií.

177 debata chyba