Obchodníci ukázali prstom na výrobu, štát ju podľa nich málo kontroluje

Dialóg slovenskej vlády s obchodníkmi sa zlepšuje, štát však stále nerobí, čo by mal. Tvrdia to predstavitelia Zväzu obchodu a cestovného ruchu.

19.04.2011 15:38
debata (3)

„Mám taký pocit, že ešte stále sme sa nedostali k jadru problému. Stále neriešime celý reťazec. Nedostatočne sme sa zamerali na výrobu a spracovanie, ale obrovským spôsobom sa zameriavame na predaj,“ povedal na utorňajšej tlačovej konferencii zväzu komerčný riaditeľ Tesco Stores Lukáš Urbánek.

Podľa neho totiž nie sú neobvyklé ani prípady, keď sú obchodníci „podvedení“ svojimi dodávateľmi. A to napríklad tak, že dodávajú iné tovary, ako sa špecifikovalo. „Je treba jednoznačne rozdeliť, za kým je zodpovednosť,“ dodal Urbánek.

Obchodníci tak jednoznačne odmietajú, aby niesli zodpovednosť za celý reťazec od prvovýroby až po predaj spotrebiteľovi. Ako uviedol šéf ZOCR Pavol Konštiak, obchod môže byť zodpovedný za predaj výrobkov po dátume spotreby alebo za poškodené obaly, ale nie za nekvalitné výrobky dodané už od dodávateľa zvlášť v prípade, keď podľa súčasnej legislatívy obchodníci nemôžu fyzicky kontrolovať výrobu.

Obchodníci zároveň dúfajú, že parlament napokon zruší zákon o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch. Hlasovanie o tomto zákone totiž napokon poslanci presunuli z marca na májovú schôdzu. Na zrušení zákona sa bude musieť ešte dohodnúť koalícia, keďže niektorí koaliční poslanci verejne deklarovali, že zrušenie nepodporia. Práve tento zákon pritom súčasný minister pôdohospodárstva Zsolt Simon označil za dôvod úbytku slovenských výrobkov z pultov obchodov na Slovensku.

Štát by sa tak podľa názoru obchodníkov mal skôr ako stavaním bariér a reštrikcií zamerať na priamu podporu slovenskej produkcie, či už cez zlepšovanie podmienok slovenskej prvovýroby, alebo zvyšovaním povedomia slovenských spotrebiteľov. „Nemyslím si, že štát by mal iba vyberať peniaze. Štát by mal úplne jednoznačne podporiť aj záujem slovenského spotrebiteľa o slovenskú produkciu,“ dodal Urbánek.

3 debata chyba