Matovič: Ľuďom sme sľúbili zmenu a pokračujeme v šľapajach Fica

Rozhodnutie koalície odsunúť kauzu prenájmu budovy pre Daňový úrad v Košiciach na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) nie je podľa lídra Obyčajných ľudí Igora Matoviča sľubovanou zmenou, ktorú súčasná koalícia avizovala pred parlamentnými voľbami.

20.04.2011 11:50
Igor Matovič Foto:
Poslanec Igor Matovič
debata (21)

„Som smutný, ako to dopadlo, lebo pokračujeme v šľapajach Roberta Fica. Takéto riešenia používal Fico. Očakával som jednoznačnejšie, tvrdšie, odvážnejšie riešenie. Ľudom sme sľúbili zmenu a utorkové rozhodnutie sa mi zmenou nezdá. Keď niekto pred nami urobil špinavosť, nemôžeme argumentovať tým, že sme urobili menšiu špinavosť. Fico vymyslel odporný kšeft a my sme v tom kšefte len vymenili figúrky,“ vyhlásil dnes na tlačovej besede Matovič.

Šéf daňového riaditeľstva Miroslav Mikulčík nemá podľa Matoviča morálne právo byť vo funkcii. Upozornil, že šéf daňového riaditeľstva sa musí správať najčistejšie z najčistejších. Má byť vzorom. „Nemyslím, že výber prenájmu je príkladom najčistejšieho správania,“ zdôraznil Matovič. Podľa neho by mal Mikulčík svoj úrad dobrovoľne alebo nedobrovoľne opustiť. Očakáva, že minister Mikloš ho odvolá, ak neodstúpi dobrovoľne. Ak tak minister financií neurobí, Matovič „za seba neručí“ v prípade, že by došlo v parlamente k odvolávaniu Mikloša z funkcie.

Odsúvanie kauzy pred NKÚ je podľa Matoviča naťahovaním času. „To robil aj Fico. Som sklamaný z postoja koaličných partnerov. Očakával som, že sa razantnejšie postavia na stranu premiérky,“ uviedol. Podľa neho koaliční partneri zaujali zbabelý postoj, že ich sa to netýka. „Vyzývam ich, aby nabrali odvahu a vyzvali Mikulčíka na odstúpenie,“ vyhlásil.

Matovič si nemyslí, že vypísanie novej súťaže bude znamenať čistejší výber. Aj v novej súťaži bude podľa neho víťazom firma okresného predsedu SDKÚ Ondreja Ščurku. „To musí byť jasné každému, kto má IQ vyššie ako hojdajúci koník. Nezdá sa nám fér, že pokračujeme v súťaži,“ uviedol.

Podľa Matoviča v kauze prenájmu ide o špinavý kšeft Fica a jeho poskokov na daňovom riaditeľstve, ktorí prijali rozhodnutie, že všetky úrady musia ísť do jednej budovy. „Nikto nepredložil analýzu, že je to účelné. Žiadam daňové riaditeľstvo, aby zastavili súťaž, kde je dopredu známy víťaz. Nech vypracujú analýzu o účelnosti zlúčenia úradov do jednej budovy,“ uviedol Matovič.

Premiérka má plnú dôveru Obyčajných ľudí

Premiérka má plnú dôveru Obyčajných ľudí, a to aj v prípade pokusu vysloviť jej nedôveru v parlamente, čo chce iniciovať Smer. Podľa Matoviča sa Obyčajní ľudia nebudú podieľať na Ficovom divadle. Zdôraznil, že Fico sa nemá dôvod správať anjelsky. Nemá morálne právo hovoriť, či je niečo čisté. Oceňuje, že upozornil na kšeft v Košiciach, ale neupozornil by naň podľa Matoviča, ak by sa tým neprekazil jeho kšeft.

Koalícia sa v utorok dohodla, že zodpovednosť za kauzu budovy pre daniarov v Košiciach preberá SDKÚ. Spor premiérky Ivety Radičovej a ministra financií Ivana Mikloša má pritom vyriešiť Najvyšší kontrolný úrad. Obaja sa zaviazali, že výsledku kontroly NKÚ na Daňovom riaditeľstve SR sa podriadia. „Predsedníčka vlády, minister financií a predseda SDKÚ budú pozorne sledovať a vyhodnocovať ďalší priebeh zabezpečenia sídla Daňového riaditeľstva v Košiciach ako i priebeh a výsledky kontroly NKÚ, o ktorú pani premiérka požiadala predsedu Národnej rady SR Richarda Sulíka,“ povedal po utorňajšom rokovaní Prezídia SDKÚ predseda strany Mikuláš Dzurinda. Ako dodal, výsledky kontroly vyhodnotia a zaujmú k nim spoločné stanovisko.

21 debata chyba