Koalícia vyberá model, ako znížiť dôchodky

Rastu dôchodkov "po švajčiarsky" bude zrejme čoskoro koniec. Koalícia, ktorá už avizovala, že zruší súčasný systém zvyšovania penzií, lebo je príliš štedrý, už hľadá ďalšie valorizačné modely. Všetky zatiaľ vychádzajú v neprospech penzistov.

21.04.2011 06:00 , aktualizované: 12:03
Peniaze, euro, peňaženka Foto:
Ilustračné foto
debata (126)

Zvyšovanie penzií by sa malo od budúceho roka výrazne spomaliť. Predpokladal to už vlaňajší návrh ministra práce Jozefa Mihála, ktorým chcel dvíhať dôchodky o pevnú sumu. Návrh napokon stiahol s tým, že pripraví novú kompletnú reformu penzií.

Tú zatiaľ nikto nepredstavil, objavujú sa len čiastkové informácie. Isté je, že systém bude menej štedrý ako dnes. Minister financií Ivan Mikloš to odôvodňuje nevyhnutnosťou ozdraviť verejné financie. „Slovensko dnes patrí do skupiny najrizikovejších krajín z hľadiska udržateľnosti verejných financií aj vo vzťahu k demografickému vývoju,“ zdôraznil. Práve klesajúci podiel ekonomicky aktívneho obyvateľstva k dôchodcom podľa neho spôsobuje, že prvému pilieru penzijného systému hrozí kolaps.

Cieľom vlády je preto podľa Mikloša zaviesť „automatický stabilizačný mechanizmus, ktorý bude zohľadňovať aktuálny demografický vývoj“. Podrobnosti o tomto mechanizme však zatiaľ nie sú známe.

Ďalšou zvažovanou možnosťou je valorizácia o takzvanú dôchodcovskú infláciu. „Áno, viem o nej. Je to jeden z variantov a žiadal by si hlbšiu diskusiu,“ potvrdil Pravde poslanec Mostu – Híd Ivan Švejna. Takýto spôsob valorizácie by penzistom ubral, priemerný dôchodca by mesačne prišiel o viac ako tri eurá, teda ročne takmer o 40 eur.

Penzie by totiž rástli len o percento rastu cien, vypočítané z položiek, ktoré bežne nakupujú seniori. Teda nie áut, elektroniky či iných exkluzívnejších tovarov. Vplyv zvyšovania priemernej mzdy, ktorý v súčasnosti pomáha dvíhať životnú úroveň dôchodcov úmerne s pracujúcimi, by sa v novom výpočte neprejavil vôbec.

A to je podľa dôchodcov problém. „Zásadne s takým návrhom nesúhlasíme. Dôrazne odmietame nadväzovanie valorizácie výhradne na akýsi dôchodcovský spotrebný kôš, najmä ak nám dosiaľ nikto neprezradil, čo vlastne obsahuje,“ zdôrazňuje predseda Jednoty dôchodcov Slovenska Kamil Vajnorský.

Nepáči sa mu, že by sa z valorizačného mechanizmu mal odstrániť vplyv zvyšovania miezd. „Viem, momentálne je inflácia vysoká, no o dva roky môže byť celkom inak. Po kríze určite nastúpi tlak na rast platov, ktoré sú na Slovensku pomaly najnižšie v únii,“ uvažuje.

Podľa Vajnorského by sa mal štát snažiť o záchranu dôchodkového systému skôr tým, že by podporoval mladé rodiny a pôrodnosť. „Keby sa rodilo viac detí a keby nám ľudia v produktívnom veku neutekali za dôstojnejšími pracovnými podmienkami do zahraničia, mal by kto odvádzať na penzie,“ tvrdí predstaviteľ dôchodcov.

Ministerstvo práce sa k takémuto zvyšovaniu zatiaľ nevyjadrilo, rovnako ani rezort financií.

Podľa ekonomického analytika Petra Goliaša by bol takýto rast penzií správny. „Pre udržateľnosť prvého dôchodkového piliera to však nebude stačiť. Treba prijať plán zvyšovania veku odchodu do dôchodku na 65 rokov,“ tvrdí. Goliaš pripúšťa, že navrhnutý mechanizmus znamená zmrazenie životnej úrovne penzistov, v tejto súvislosti treba podľa neho riešiť problém tých s najnižšími príjmami a zaviesť minimálny dôchodok.

© Autorské práva vyhradené

126 debata chyba