Daňový úrad bude dočasne riadiť Igor Krnáč

Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ) s účinnosťou od štvrtka poveril dočasným výkonom funkcie generálneho riaditeľa Daňového riaditeľstva (DR) doterajšieho námestníka pre kontrolu daní a daňovú exekúciu Igora Krnáča. Informovala o tom hovorkyňa DR SR Gabriela Dianová.

21.04.2011 16:00
debata (1)

Tento krok avizoval šéf rezortu financií už v stredu (20.4.) po rokovaní vládneho kabinetu. Meno nového generálneho šéfa DR SR zatiaľ nemá pripravené, podľa vlastných slov ho plánuje vybrať do dvoch týždňov.

Doterajší šéf DR SR Miroslav Mikulčík sa v stredu rozhodol odstúpiť zo svojej funkcie. Kauza okolo podozrivého prenájmu budovy pre košické daňové úrady od firmy okresného predsedu SDKÚ v Nitre spôsobila v uplynulých dňoch spor v najsilnejšej vládnej strane medzi premiérkou Ivetou Radičovou a ministrom financií Ivanom Miklošom.

Zatiaľ čo Radičová vyzvala Mikulčíka na odchod z funkcie, Mikloš, pod ktorého DR SR patrí, trval na jeho zotrvaní. Premiérke zároveň vytkol zasahovanie do jeho zákonom daných kompetencií s tým, že o personálnych záležitostiach na ministerstve rozhoduje len on sám.

O riešení tohto sporu rokovalo v utorok (19.4.) približne štyri hodiny prezídium SDKÚ. Rozdielne pohľady na vyvodenie zodpovednosti voči šéfovi DR SR však zostali aj po ňom. Vedenie strany sa dohodlo na tom, že celú transakciu preverí Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) a na základe výsledkov tejto kontroly vyvodia definitívne závery.

Ostatní koaliční partneri po utorkovom stretnutí v sídle SDKÚ-DS zotrvali pri svojich pochybnostiach o okolnostiach sporného prenájmu. Politickú zodpovednosť za celý prípad však podľa nich prevzala najsilnejšia vládna strana.

„Plne podporujem reformný proces a smerovanie súčasnej vlády. Nechcem byť prostriedkom akéhokoľvek mocenského zápasu či už je to vo vzťahu k opozícii, alebo vo vnútri koalície. Ministra financií, ktorého si nesmierne vážim, a ani premiérku nechcem dostať do akéhokoľvek konfliktu a preto som sa dnes rozhodol zo svojej funkcie odstúpiť,“ priblížil dôvody svojho odchodu Mikulčík s tým, že konal vždy preukázateľne vo verejnom záujme a plne v súlade s príslušnými právnymi predpismi.

Celú kauzu otvoril ešte minulý týždeň predseda opozičného Smeru Robert Fico, keď prezentoval informácie, že DR SR podpísalo tento rok zmluvu o prenájme budovy v Košiciach so spoločnosťou Nitra Invest, s.r.o. Jej spolumajiteľom a konateľom je pritom okresný predseda SDKÚ a šéf jej poslaneckého klubu v nitrianskom VÚC Ondrej Ščurka. Podľa Fica ide o ukážkový príklad straníckeho klientelizmu a dôvod na odchod Ivana Mikloša z funkcie ministra financií. Opakovane sa vyjadril, že prípadné odstúpenie Mikulčíka nič nerieši, keďže ide iba o úradníka, ktorý nenesie politickú zodpovednosť.

1 debata chyba