Slovensko je takmer odzbrojené

Technika slovenskej armády je v dezolátnom stave. Opravuje sa minimálne a nákupy novej sú v nedohľadne. Ministerstvo obrany tvrdí, že kým rozhodne, čo ďalej, musí počkať na analýzy.

23.04.2011 07:28 , aktualizované: 24.04.2011 15:00
Slovenskí vojaci Foto:
Ilustračné foto
debata (170)

Netají sa však tým, že obranná schopnosť krajiny klesá a pri súčasných rozpočtových možnostiach sa situácia bude ešte zhoršovať. Odborníci poukazujú na to, že technická vybavenosť našich jednotiek má priamy vplyv na medzinárodný obraz krajiny, keďže Slovensko sa zúčastňuje na viacerých misiách.

Bezpečnostný analytik Ivo Samson zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku hovorí, že ozbrojené sily sú z technickej stránky prakticky odzbrojené, čo škodí najmä obrazu krajiny v zahraničí. „Možnosti nášho nasadenia v zahraničných misiách totiž závisia nielen od personálneho zabezpečenia, ale aj technických spôsobilostí, a tie preto zákonite musia byť modernizované,“ hovorí.

Na slabú nasaditeľnosť poukazuje aj rezort, pri pozemných jednotkách sa vraj pohybuje na úrovni 33 percent. Šéf obrany Ľubomír Galko (SaS) má na to jediné vysvetlenie, a to nedostatočný rozpočet. „V súčasnosti tvoria 86 percent nášho rozpočtu obligatórne výdavky, z ktorých hradíme platy, odvody, energie a ďalšie záležitosti. Na celý rozvoj vrátane misií nám tak zostáva len štrnásť percent,“ hovorí.

Podľa jednej z už vypracovaných analýz sa „od roku 1993 nerealizoval žiadny rozsiahlejší modernizačný program hlavných druhov zbraňových systémov a nastala potreba zásadnej obmeny, respektíve prezbrojenia“. Upozorňuje aj na to, že za hranicou životnosti je takmer 70 percent pozemnej techniky a dožíva aj hlavná letecká zložka. Podobne na tom má byť aj väčšina munície, keďže až 90 percent z nej leží dlhé roky v skladoch, čím sa stala prakticky nepoužiteľnou.

„Je to reálny obraz stavu armády, všetko je totiž dané tým, že rezort je podfinancovaný. Z tohto dôvodu tu všetko starne a zanedbáva sa,“ stotožňuje sa s dokumentom bývalý šéf bojových jednotiek Štefan Faix. Ako dodáva, v niektorých prípadoch sa opravovať techniku už oplatiť nemusí a bude potrebné kúpiť novú.

Naopak, bývalý generálny riaditeľ sekcie obranného plánovania a manažmentu ministerstva Gabriel Kopecký hodnotenie ministerstva za úplne objektívne nepokladá. Správa je podľa neho prehnane katastrofická.

„Vnímam ju skôr ako jeden z prostriedkov, ktorý má poukázať na finančné podvyživenie ministerstva a zabezpečiť mu viac peňazí. To, že nespĺňame základné požiadavky, je nezmysel, čoho dôkazom je aj naša účasť na viacerých misiách. Navyše, o ozbrojenom konflikte v našich zemepisných šírkach ani nechyrovať,“ hovorí Kopecký. Myslí si tiež, že nová technika sa v rezorte nakupuje v dostatočnej miere, hoci otázna je jej kvalita.

Ministerstvo zatiaľ nevie, ako bude situáciu riešiť. „Závisí to od množstva faktorov, odpoveď by malo dať až kompletné Strategické hodnotenie obrany a najmä rozpočet na nasledujúce roky. V prípade nezlepšenia finančnej kondície by jedným z riešení musela byť redukcia úloh ozbrojených síl a s tým spojená redukcia či už techniky alebo personálu,“ odkázalo komunikačné oddelenie rezortu. Od vzniku samostatného Slovenska dochádza k redukcii príslušníkov i techniky takmer každoročne. Napríklad z pôvodných 148 lietadiel zostalo krajine len 15 kusov, väčšina strojov nášho letectva totiž nemôže byť prevádzkovaná z dôvodu absencie generálnej opravy.

Sila ozbrojených síl  1993  2010

vojaci 53 037  13 870

tanky  995 30

obrnené vozidlá  1 370 240

delostrelectvo 1 058 42

lietadlá  146 15

vrtuľníky  36 22

© Autorské práva vyhradené

170 debata chyba