Na cestách úradníkov Jurzyca nešetrí

Peňazí na vedu ani na zvyšovanie učiteľských platov niet, ale na zahraničné pracovné cesty úradníkov ministerstva školstva sú. Za posledných osem mesiacov vrátane tých, čo mali naplánované na apríl, ich absolvovali až 236, teda asi 30 mesačne.

27.04.2011 06:00 , aktualizované: 12:00
Eugen Jurzyca Foto:
Minister školstva Eugen Jurzyca
debata (15)

Peňazí na vedu ani na zvyšovanie učiteľských platov niet, ale na zahraničné pracovné cesty úradníkov ministerstva školstva sú. Za posledných osem mesiacov vrátane tých, čo mali naplánované na apríl, ich absolvovali až 236, teda asi 30 mesačne. Mnohé z nich sú pritom zbytočné, bez praktického významu či využitia. Rezort ich však obmedziť nemieni.

V roku 2009, ešte za bývalého vedenia, cestovali zamestnanci tohto rezortu za hranice Slovenska v priemere 29-krát mesačne, čo je podobne ako dnes. Podľa hovorkyne ministerstva školstva Miriam Žiakovej priemerné náklady na takúto zahraničnú pracovnú cestu dosahujú takmer 630 eur. „Sú podmienené krajinou vyslania, počtom účastníkov, ako aj úhradou zo strany prijímajúcej organizácie,“ uviedla.

Zoznam zahraničných pracovných ciest ministerstvo zverejňuje na svojej internetovej stránke. Väčšina ciest zamestnancov rezortu – bez pracovníkov rozpočtových a príspevkových organizácií – smeruje do Bruselu a ďalších belgických miest, nájde sa aj Maďarsko, Rakúsko, Nemecko či Taliansko, ale aj exotickejšie destinácie ako Izrael, USA, Malta alebo Island. Zo správ, ktoré účastníci ciest po návrate spísali, však vyplýva, že mnohé cesty pripomínali skôr výlet, lebo ich praktické využitie je zanedbateľné.

Príkladom takej cesty je zasadnutie International Task Force „k otázkam vzdelávania o holokauste“ v izraelskom meste Haifa. Ministerstvo školstva tam v decembri minulého roka zaplatilo päťdňovú cestu dvom účastníčkam. Keď sa vrátili, ako výsledok podujatia prezentovali úlohu „preveriť možnosti uskutočnenia výskumu o výučbe holokaustu na školách v SR“. Do Izraela pritom cestovať ani nemuseli, pretože všetky potrebné dokumenty organizátor akcie sprístupnil na internete.

Ďalšie dve pracovníčky strávili v tom istom mesiaci šesť dní v americkom Princetone na rokovaní národných projektových manažérov pre Program medzinárodného hodnotenia kompetencií dospelých. Príliš efektívne nevyzerá ani štvordňová cesta zamestnankyne ministerstva na rokovanie výboru pre predškolské vzdelávanie a starostlivosť v Paríži. Po návrate iba odporúčala využiť materiály zo zasadnutia pri tvorbe koncepcie výchovy v materských školách a iniciovať tam obnovenie výskumnej činnosti. Ani v tomto prípade pritom nebolo treba cestovať až do Paríža. Všetky prerokované dokumenty sú totiž dostupné aj na internetovej stránke OECD.

Hlavná štátna radkyňa z ministerstva, ktorá sa zúčastnila na výročnej konferencii Európskeho fóra filantropie a financovania výskumu, si zase z trojdňového pobytu v nemeckom Stuttgarte priniesla záver, že treba „odovzdať informácie z konferencie ostatným pracovníkom sekcie vedy a techniky“.

Dvaja pracovníci rezortu zas navštívili veľtrh informačných technológií vo vzdelávaní v Londýne s názvom Získanie informácií o digitálnom obsahu. Jeden tam pobudol tri dni, druhý štyri. Osobitný prínos cesty videli v tom, že získali nové informácie a prehľad o najnovších trendoch v oblasti vyučovania prostredníctvom moderných technológií.

Podobných príkladov by sa našlo viac. Je pochopiteľné, ak zamestnanci rezortu často cestujú do Bruselu na rokovania rôznych výborov EÚ, alebo sa ich zástupcovia zúčastňujú na medzinárodných podujatiach členských krajín únie. Množstvo úloh v rámci EÚ však rieši napríklad aj ministerstvo spravodlivosti, napriek tomu však vykazuje menej služobných ciest ako rezort školstva. Od februára do 20. apríla vyslalo svojich zamestnancov na 66 pracovných ciest do cudziny.

„Tam, kde nie je preukázaný evidentný prínos, by sa pracovná cesta nemala uskutočniť alebo by sa mala aspoň skrátiť, potrebné informácie by sa prípadne dali získať aj inými spôsobmi. Štát by aj v tejto oblasti mal šetriť verejné zdroje a sprísniť pravidlá týkajúce sa zahraničných pracovných ciest,“ hodnotí postup ministerstva ekonomický analytik zo Slovenskej akadémie vied Pavol Kárász.

Aj keď má ministerstvo školstva tohto roku rozpočet skresaný o vyše dvesto miliónov eur, Žiaková tvrdí, že na škrtanie služobných ciest niet dôvodu. „Zahraničné pracovné cesty sa uskutočňujú v rámci kompetencií, ktoré ministerstvo zastrešuje – vzdelávanie ZŠ, MŠ, VŠ, veda, výskum, mládež, šport, celoživotné vzdelávanie. Z tohto dôvodu nevidíme priestor na znižovanie počtu zahraničných pracovných ciest,“ zdôvodnila Žiaková.

Sporné pracovné cesty do zahraničia

  • november 2010 – 3 dni, Brusel – konferencia Mobilita a kariéra výskumníkov
  • december 2010 – 2 dni, Brugy (Belgicko) – konferencia o uznávaní kvality a transparentnosti v celoživotnom vzdelávaní
  • december 2010 – 4 dni, Paríž – pracovné rokovanie výboru pre predškolské vzdelávanie a starostlivosť
  • december 2010 – 3 dni, Stuttgart – Európske fórum filantropie a financovania výskumu
  • december 2010 – 5 dní, Haifa (Izrael) – zasadanie International Task Force k otázkam vzdelávania o holokauste
  • december 2010 – 6 dní, Princeton (USA) – rokovanie národných projektových manažérov pre Program medzinárodného hodnotenia kompetencií dospelých
  • január 2011 – 3–4 dni, Londýn – získanie informácií o digitálnom obsahu (veľtrh informačných technológií vo vzdelávaní)
  • február 2011 – 2 dni, Brusel – zasadnutie pracovnej skupiny EÚ Sociálna inklúzia a rovnosť príležitostí v športe
  • február 2011 – 4 dni, Sevilla (Španielsko) – konferencia o vysokoškolskom vzdelávaní v mestách a regiónoch
  • marec 2011 – 4 dni, Gent (Belgicko) – sympózium v rámci projektu EÚ Podpora a zabezpečenie dobrovoľníctva v športe
  • marec 2011 – 3 dni, Budapešť – konferencia Vždy je správny čas učiť sa
  • marec 2011 – 3 dni, Vilnius (Litva) – medzinárodná evaluačná konferencia

Koľkokrát cestovali do cudziny

  • september 2010 25
  • október 2010 38
  • november 2010 41
  • december 2010 25
  • január 2011 21
  • február 2011 28
  • marec 2011 33
  • apríl 2011 25*****

    ***** Plánovaný počet zahraničných služobných ciest.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba