Koalícia opäť položí hlavu na klát, prokurátora bude voliť tajne

Poslanci Národnej rady pristúpia k opakovanej tajnej voľbe nového generálneho prokurátora na úvod riadnej 17. schôdze parlamentu. Po viac ako trojhodinovom rokovaní Koaličnej rady to oznámil predseda KDH Ján Figeľ, ktorý bol hostiteľom mimoriadneho zasadnutia lídrov.

26.04.2011 21:34
NR SR, parlament Foto:
Ilustračné foto
debata (27)

Voľba nového šéfa prokurátorov bude podľa jeho slov zaradená na samotný úvod schôdze. „Myslíme si, že to môže zadosťučiniť nálezu Ústavného súdu (ÚS) SR,“ pripustil šéf rezortu dopravy.

Súd minulý týždeň prikázal parlamentu voľbu zopakovať, keďže poslanci svojim konaním porušili zásadu jej tajnosti a poškodili práva opozičného kandidáta Dobroslava Trnku.

Figeľ tvrdí, že koalícia nález ÚS rešpektuje, a preto budú členovia snemovne voliť generálneho prokurátora tajne a nie verejne, ako mala pôvodne v pláne.

Či poslanci vládnych strán využijú nejakú formu obštrukcie, aby sa poistili, že nebude zvolený Trnka, predseda NR SR Richard Sulík (SaS) prezradiť nechcel. „K spôsobu voľby sa vyjadrovať nebudem, lebo jedna z vecí, ktoré ÚS napadol, bola, že došlo k prílišnej koordinácii. Voľba bude tajná tak, ako ústavný súd požadoval,“ deklaroval Sulík.

Zároveň oznámil, že zámer koalície zmeniť do budúcna niektoré voľby vrátane generálneho prokurátora z tajných na verejné, platí. Parlament už takúto zmenu rokovacieho poriadku schválil, no prezident SR Ivan Gašparovič právnu normu snemovni vrátil. „Budeme sa snažiť veto prelomiť. Naďalej sme toho názoru, že naši voliči majú právo vedieť, za koho hlasovali poslanci, ktorým dali mandát,“ dodal Sulík.

Lídri sa nevyhli ani téme novej maďarskej ústavy, ktorú minulý týždeň schválil tamojší parlament. Figeľ nevylúčil, že kultivovaný postoj slovenského zákonodarného zboru k tejto novej ústave by mohol sformulovať Zahraničný výbor NR SR. Podľa jeho slov totiž zavládlo v rámci koalície znepokojnie nad niektorými formuláciami v ústave.

Podnet lídra Mostu-Híd Bélu Bugára na zjednotenie pravidiel pre voľby do národných parlamentov na úrovni EÚ však Figeľ nepodporuje, keďže, ako povedal, by to malo zostať vecou členských krajín.

Medzi novinárov nečakane neprišla premiérka Iveta Radičová (SDKÚ). Zvykom býva, že tlačových konferencii po rokovaní Koaličnej rady sa zúčastňuje predseda hostiteľskej strany a šéfka exekutívy. „Dnes sa to točí okolo parlamentu, a preto padlo to šťastie na mňa,“ vysvetlil Sulík.

Poslanci Národnej rady SR sa budú už na májovej schôdzi zaoberať aj návrhom na zrušenie priestupkovej imunity.

Sulík zdôraznil, že nejde o zrušenie trestnoprávnej imunity, na ktoré by koalícia potrebovala až 90 hlasov. Tie nemá, musela by sa spoliehať na pomoc opozície. V prípade priestupkovej imunity ide o zmenu obyčajného zákona, na ktorú vládnym stranám stačia vlastné hlasy. Sulík navyše s podporou opozície nepočíta. „Čo sa týka Smeru, najprv veľké reči a potom skutek utek,“ povedal.

Po zrušení priestupkovej imunity nebudú môcť poslanci napríklad beztrestne rýchlo jazdiť či požívať pred jazdou alkohol.

27 debata chyba