Bratislava skrášľovacie úpravy stihla

Na Hlavnej stanici v Bratislave sa ešte v posledný deň pred majstrovstvami upratovalo, špinavé steny vylepšili transparenty. Zázračná premena vstupnej brány do hlavného mesta sa síce zo dňa na deň neudiala, stanica však pôsobí vcelku príjemne.

29.04.2011 12:00
hlavná stanica, hokej, majstrovstvá, upratovanie Foto:
Hala hlavnej železničnej stanice v Bratislave pred začiatkom majstrovstiev sveta v hokeji.
debata

„Podľa mňa sa trošku snažili, aby to dali do poriadku. Predtým to vyzeralo o dosť horšie,“ hodnotí vylepšený stav Štefan Kostolányi (46) z Levíc, toho času nezamestnaný. Nedostatky podľa neho nezakryli celkom, ale „v rámci možností“. Hokeju, samozrejme, fandí, a bude ho sledovať zrejme doma, v televízii.

„Stále tu upratujeme, ale teraz kvôli majstrovstvám ešte viac,“ hovorí zamestnanec železnice Stanislav (43), ktorý čistil kamenné obloženie steny. Sťažuje sa, že najviac práce majú s upratovaním po bezdomovcoch. Len čo niečo upracú, o pol hodiny musia začať znova. Železničná polícia sa tu síce prechádza, ale ak bezdomovci len sedia a nerobia výtržnosti, nezasahuje proti nim, nemá dôvod.

Bezdomovci na lavičkách tvoria naďalej neodmysliteľnú živú kulisu Hlavnej stanice. Ján Kolařík (42) vraví, že tu nie je každý deň, len sprevádza s priateľkou kolegu, ktorý si prišiel na poštu pre peniaze od manželky. „Odsun“ z mesta im vraj nikto neponúkal, hoci by ho uvítali. „Hovorilo sa, že nás budú premiestňovať za Nitru, do nejakej dediny, že sú tam postavené veľké vojenské stany. Majú tam byť raňajky, obedy a večere,“ dodáva Ján. „Pre nás by to bolo lepšie, lebo sme v takej situácii, že nemáme kde bývať. Ja som 28 rokov na ulici, moja je 8 rokov. Viete, ako je to, taký život… To je život o ničom.“ Jeho priateľka však dodá, že v skutočnosti im ani tak nechcú pomôcť, skôr ide o to, aby počas majstrovstiev „neotravovali ľu­dí“.

Oveľa menej prívetiví sú staniční taxikári, jedni z najdrahších v Bratislave. „Dajte si odchod, nebavíme sa s vami. Ste hyeny, viac škodíte, ako pomáhate,“ znela ich odpoveď a otočili sa chrbtom.

V centre mesta sa ešte nepohybovali davy fanúšikov, hokejovú atmosféru však bolo cítiť. Marek z Karlovej Vsi, prezývaný Giampi, sa nechal priateľkou vyfotiť pri jednej zo sôch hokejistov v životnej veľkosti. Hoci hokeju fandí a na Slovan chodí už 15 rokov, na zápasy nepôjde. „120 eur stojí jeden lístok, veď to je prehnane veľa,“ vraví. Hokej pôjde sledovať do hotela s partiou. „Pozdravujem a dúfam, že bude nejaká medaila! Teraz proti Bielorusku zahrali naši dobre, zostava je dobrá… Dúfam, že vyhráme.“

Predavačka v obchode na Námestí SNP v centre Bratislavy hovorí, že posledné dva dni idú na odbyt najmä navliečky na zrkadlá so slovenským znakom, ale aj vlajočky. „Ľudia sa za tým naháňajú,“ smeje sa.

Jednu z vlajok má na kočíku aj možno najmladší hokejový fanúšik, dvojročný Igor. „On bude hokejista!“ hovorí s úsmevom jeho mama Lenka Horváthová (27).

Len egyptský turista nechápavo stojí pred stánkom s hokejovými suvenírmi na Hviezdoslavovom námestí. O tom, že sa tu majú o pár hodín konať majstrovstvá sveta v hokeji, nič netuší. Pochváli krajinu, aj sa po slovensky pozdraví, len sa posťažuje na veľa byrokracie. Je asi jediný, kto nevie, čo v piatok na Slovensku vypukne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba