Williamovi poslali ohnivý Radošinský Klevner

Len jedno slovenské víno si môže povedať, že sa dostalo do vienka anglických kráľov. Je ním legendárny Klevner z Radošiny. Víno z ročníka 1947 sa podávalo počas korunovácie anglickej kráľovnej Ažbety II. Klevner môže ochutnať aj princ William a jeho nevesta Kate Middletonová.

29.04.2011 12:44
Peter Lukačovič Foto:
"Poslali sme víno, na ktoré sa nezabúda," hovorí vinár z Radošiny Peter Lukačovič.
debata (3)

 Z radošinskej pivnice im ako svadobný dar poslali víno hodné kráľovského páru – Radošinský Klevner.

Zo slávneho ročníka 1947 považovaného za najlepší v dvadsiatom storočí nezostala v radošinskej pivnici ani kvapka. Hoci podľa jednej legendy za múrmi starej biskupskej pivnice vraj malo byť zakopaných pár desiatok fliaš vína, na ktorom si pochutnávala mladučká anglická kráľovná.

Je to mýtus, žiadne víno z roku 1947 sa už v Radošine nikdy nenašlo. Realitou však je, že v starom vinohrade na úbočí Považského Inovca sa v dobrých ročníkoch rodia výnimočné vína.

„Princovi Williamovi sme vybrali Klevner z roku 2009. Bol to suchý a teplý rok, z posledných desiatich vinársky možno najžičlivejší. Daroval nám víno, ktoré môže v Londýne Slovensku robiť česť,“ povedal šéf Pivnice Radošina Luboš Suchopa.

Radošinčania si myslia, že mladému páru by víno malo chutiť. „Z pohára vychádza celá paleta vôní tropického ovocia, víno je jemne korenisté a vďaka vyššiemu obsahu alkoholu, ohnivé. Poslali sme víno, na ktoré sa nezabúda,“ tvrdí Peter Lukačovič, ktorý už dvadsať rokov vyrába radošinské vína.

Lukačovič je posledným z dlhého radu veľkých radošinských pivničných majstrov. Pred ním viedli pivnicu Antalíkovci. Najstarší z nich vyrábal víno pre biskupov v Nitre aj pre anglickú kráľovnú. Za éry jeho syna Alojza sa časy zmenili – na Klevner chodili do Radošiny vysokí komunistickí hodnostári. Najradšej mal Klevner Vasil Biľak. Vôbec mu neprekážalo, že víno do Radošiny priniesli na pozvanie nitrianskych biskupov mnísi.

Bolo to dávno, pred vyše päťsto rokmi, keď cisterciáni z Burgundska vysadili v Radošine Pinot gris a Pinot blanc. Do úst si dávali pôdu, ochutnávali ju, až kým pod vrchom Marhátom nenašli súci pozemok. A potom vytvorili slávne cuveé – zmes Rulandského sivého(Pinot gris) a Rulandského bieleho (Pinot blanc) známu pod dnešnou značkou Klevner.

Anglická kráľovská etiketa hovorí, že na svadobnej hostine sa môže podávať len francúzske víno. Na Alžbetinej svadbe sa pilo víno z Radošiny. Etiketa nebola vraj porušená, pretože šlo predsa o pôvodom francúzske odrody, hoci víno dopestovali na Slovensku.

„Vôbec by sme sa nenahnevali, keby etiketu opäť porušili pod tou istou zámienkou,“ vraví konateľka spoločnosti Pivnica Radošina Zuzana Mrázová a dodáva. „Veľký príbeh Radošinského Klevneru by plynule pokračoval a stvrdzoval by prostredníctvom dobrého vína slovensko- anglické priateľstvo.“

3 debata chyba