Ministerstvo zdravotníctva navrhne skrátenie prevádzky pohotovostí

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR navrhne skrátenie prevádzky pohotovostí do 22.00 h. Po stretnutí premiérky Ivety Radičovej so zástupcami zdravotníkov to potvrdil šéf rezortu Ivan Uhliarik, ktorý sa na rokovaní tiež zúčastnil.

29.04.2011 20:40
Ivan Uhliarik Foto:
Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik
debata (3)

„Na sto percent, kým to nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič, ten návrh tam je,“ doplnil minister. Ozrejmil, že problematika Lekárskej služby prvej pomoci (LSPP) sa bude riešiť v komplexnej koncepcii zdravotnej starostlivosti, ktorú plánuje 10. mája predložiť do medzirezortného pripomienkového konania.
Pripravovaný návrh považuje prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor za prijateľný. „Určite veľkú časť našich problémov to vyrieši, nevyrieši pocit krivdy z povinnosti slúžiť,“ konštatoval s tým, že tento problém sa bude riešiť v ďalšom kroku. Podotkol, že lekári chcú, aby bola táto služba dostupná pre ľudí, ale zároveň chcú, aby sa rešpektovalo aj ich právo na odpočinok.

Všeobecní lekári sa už v januári 2009 na zasadnutí parlamentného zdravotníckeho výboru sťažovali poslancom na porušovanie ich práv a slobôd garantovaných Ústavou SR. V petícii žiadali riešenie platenia LSPP a jej zlej organizácie. Systém fungovania pohotovostí okrem lekárov kritizovala aj Generálna prokuratúra (GP) SR. Upozornila, že nie je v ľudských silách pracovať kvalitne a bezpečne bez nároku na oddych nepretržite 32 hodín, a to aj opakovane v priebehu krátkeho obdobia.

Rezort zdravotníctva za bývalej garnitúry na to reagoval vytvorením analýzy riešenia LSPP, ktorá ukázala, že sieť poskytovateľov LSPP je výrazne predimenzovaná. Na jej základe predložil poslanec Jozef Valocký (Smer) novelu zákona o poskytovateľoch, v ktorej chcel fungovanie pohotovostí obmedziť do polnoci. Z rokovania parlamentu ju však nakoniec stiahol.

3 debata chyba