Bývalý šéf Drukosu dostal 8,5 roka väzenia

Bývalého šéfa nebankovej spoločnosti Drukos Františka Mojžiša v utorok Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku odsúdil za podvod na 8,5 roka väzenia. Odsedieť by si ich mal vo väzení s minimálnym stupňom stráženia.

03.05.2011 16:54
František Mojžiš Foto:
Bývalý šéf Drukosu František Mojžiš.
debata (13)

Súd ho uznal za vinného z toho, že od 1367 klientov Drukosu vylákal 237,7 milióna korún a od 23 823 členov BVD družstva 3,729 miliardy korún. Podľa súdu Mojžiš zneužíval dôveru ľudí, nedostatok ich skúseností a navyše ich ovplyvňoval zavádzajúcou reklamou, v ktorej sľúbil 15– až 31-percentný výnos. Súd tvrdí, že šéf nebankovej spoločnosti vedel, že tieto záväzky nie je schopný splniť. Vklady klientov sa použili na vyplácanie predchádzajúcich vkladateľov a na krytie prevádzkových nákladov.

Obžalovaný sa pred súdom bránil tým, že peniaze by vkladateľom vrátil, keby nezasiahol štát. Mojžiš sa voči rozsudku odvolal. Prípad tak smeruje na Najvyšší súd SR. Podľa zákona si mal obžalovaný svoj trest odsedieť vo väzení s najprísnejším stupňom stráženia, avšak súd dospel k tomu, že na prevýchovu postačí aj miernejší výkon trestu. „Toto, čo sa dnes udialo, je len dovŕšenie procesu od roku 1997, keď som sa proti zlu postavil a vtedajší minister vnútra Gustáv Krajči vykrikoval, že pôjdem do basy,“ povedal po rozsudku Mojžiš. Dodal, že od Najvyššieho súdu SR očakáva spravodlivosť.

Podľa obžaloby, ktorá je na súde od 4. novembra 2008, je bývalý šéf Drukosu František Mojžiš zodpovedný, že v rokoch 1999 až 2002 prišli o peniaze tisícky ľudí. Mojžišovi pôvodne hrozilo päť až 12 rokov za mrežami. Stíhaný je na slobode. Policajné vyšetrovanie slovenského nebankového subjektu Drukos sa skončilo po piatich rokoch v decembri 2007.

13 debata chyba