Dáme výpovede! Pohrozilo niekoľko tisíc lekárov

Lekárov už omrzeli sľuby ministerstva zdravotníctva a podľa vzoru svojich českých kolegov pohrozili hromadnými výpoveďami. Podporujú ich aj zdravotné sestry, špecialisti a zubári. Ak by svoje hrozby naplnili, v nemocniciach by ubudlo niekoľko tisíc lekárov a pacienti by mali problém s ošetrením. Pocítili by to najmä väčšie regióny, odkiaľ sa očakáva najväčší odlev personálu.

07.05.2011 17:00
nemocnica, lekár, operačka, operácia, chirurgia Foto:
Lekári pohrozili hromadnými výpoveďami. Ak by to splnilo, v nemocniciach by ubudlo niekoľko tisíc lekárov a pacienti by mali problém s ošetrením.
debata (12)

Kedy presne lekári začnú podávať hromadné výpovede, zatiaľ nie je jasné. „Je to zatiaľ všetko v štádiu príprav,“ povedal pre Pravdu predseda Lekárskeho odborového združenia Michal Polician. V utorok sa stretnú zástupcovia všetkých zdravotníckych združení, kde sa dohodnú na presnom postupe.

Dôvodom, prečo sa rozhodli lekári až takto pritvrdiť, je podľa nich to, že vláda stále odkladá riešenie dlhodobých problémov zdravotníctva, akými sú predovšetkým celková zadlženosť systému či nízke platy. „Na situáciu v zdravotníctve sme upozorňovali už rok. Avizovali sme aj, že je tu možnosť, že pôjdeme českou cestou hromadných výpovedí,“ povedal Polician. Situácia sa podľa neho nezmenila ani po rokovaniach s ministrom zdravotníctva Ivanom Uhliarikom, ktoré nepriniesli výsledky.

Či je toto vyhlásenie lekárov iba gesto, ktorým si chcú zlepšiť vyjednávaciu pozíciu, alebo je hrozba odchodu reálna, sa zatiaľ podľa analytikov povedať nedá, ukáže to až čas.

Podľa sociologičky Moniky Čambalíkovej zo Slovenskej akadémie vied hrá okrem jednoty lekárom do kariet aj fakt, že vláda nebude mať kým nahradiť odchádzajúcich zdravotníkov. „Kým česká vláda si mohla myslieť, že prázdne miesta vyplnia lekári zo Slovenska, neviem si predstaviť, s akým krízovým variantom by mohla kalkulovať naša vláda, že ktorí lekári by k nám prišli,“ povedala. „Zdravotníctvo a zdravotnú starostlivosť navyše verejnosť veľmi citlivo vníma, takže tam vláda nebude chcieť riskovať nejaké veľké problémy,“ dodala Čambalíková.

Podľa Policiana sa prípravy na nátlakovú akciu už začali. „Vypracovali sme konkrétne kroky, ako postupovať a tie teraz chceme prediskutovať aj s ďalšími organizáciami,“ priblížil. Presný počet lekárov, ktorí sú rozhodnutí podať výpovede, podľa neho zatiaľ nie je známy.

Môže ísť však o niekoľko tisíc. Ako povedal predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva Anton Szalay, je pravdepodobné, že výpovede budú podávať najmä zdravotníci z nemocníc, ktoré sú neziskovými organizáciami alebo v správe vyšších územných celkov. „Predpokladám však, že tým, ako sa bude spoločenský tlak zvyšovať, tak opadnú obavy aj zamestnancov z menších regiónov. Povedia si, že za také nízke platy nebudú pracovať a pridajú sa k tejto akcii,“ dodal Szalay.

K podávaniu hromadných výpovedí sa pravdepodobne pridajú aj členovia Slovenskej lekárskej komory. „Komora mala na svojom webe takúto anketovú otázku, kde asi štyritisíc kolegov odpovedalo a viac ako 93 percent z nich bolo ochotných takúto akciu podporiť,“ povedal prezident komory Milan Dragula. Zároveň však dodal, že akcia musí byť dobre pripravená. „Musí to byť minimálne tak dobre zorganizované ako v Čechách,“ dodal. V Česku napokon vláda musela ustúpiť a lekárom pridala.

Lekárov chcú podporiť aj zdravotné sestry. Pred podávaním výpovedí však najskôr plánujú pred Národnou radou protest v čiernom, počas ktorého parlamentu odovzdajú aj svoju petíciu. V nej okrem iného žiadajú napríklad zvýšenie platov či skorší odchod do dôchodku. „Potom budú nasledovať rokovania, a keď namiesto sľubov neprídu konkrétne činy, od 1. októbra nevylučujeme aj tvrdšie formy. Petičný výbor sa môže transformovať na štrajkový výbor,“ povedala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová.

Posledný veľký štrajk slovenských zdravotníkov bol v roku 2006, ktorý však po dvoch týždňoch Ústavný súd zakázal. Zdravotníci si potom našli inú formu protestu, nenastupovali na nočné pohotovosti, neskôr však sami prestali protestovať.

Do akej miery bude ich akcia úspešná tentoraz, závisí aj od možností štátneho rozpočtu. Lekári chcú podľa Dragulu s poslancami na budúci týždeň vyrokovať otvorenie štátneho rozpočtu na druhý polrok. Ich šance však nie sú príliš vysoké. Ako totiž uviedol hovorca ministerstva financií Martin Jaroš, rezort nepripúšťa možnosť, že by sa tento rok štátny rozpočet otváral.

12 debata chyba