Špiónmi sú aj študenti, biznismeni či nervózni manželia

Je to jedno z tajomných miest, kde môže človek naživo vidieť rýchlosť pokroku. Spy shop v Nitre, prvý svojho druhu na Slovensku. Najmenšia sledovacia kamera, ktorá sa tu dala pred polrokom zohnať, bola veľká ako gombík na košeli. Dnes je však vo výklade ešte menšia - je skoro ako špendlíková hlavička. A kto je z toho nadšený? Napríklad aj študenti, podnikatelia či milenci.

09.05.2011 20:28
Spy shop Foto:
Výklad Spy shopu v Nitre.
debata

Obchodný referent Roman Kuchár hovorí o zákazníkoch ako o ľuďoch, ktorých sem priviedla zvedavosť, praktické dôvody, nekompromisne sa blížiaci termín skúšky na vysokej škole, ale aj šteklivé a páliace pocity ako strach, paranoja. „Extrémny bol prípad jedného človeka, ktorý bol presvedčený o tom, že má podkožné implantáty. Chcel, aby sme na ňom použili detektor.“ Celé to však bol výmysel. A keby to aj bola pravda, niečo podobné je vraj len veľmi ťažko odhaliť s použitím dostupnej elektroniky. Apropo, podľa Kuchára je tu na jednom mieste takmer všetko, čo sa dá bežne a úplne legálne kúpiť.

Zariadenia vystavené na poličkách sú zvláštne a niektoré až príliš obyčajné. Veď kto by povedal na takú „predlžovačku“, že ide o plošticu? Kuchár prístroje delí do troch základných skupín. Kamery, audio a detektory. Veľmi zjednodušene povedané, oči a uši tajného agenta a potom niečo, čo špióna dokáže odhaliť. V úvode spomínaná minikamera, ktorá meria približne dva milimetre, sa dá ukryť naozaj do čohokoľvek.

Aj staršie „polročné“ modely s priemerom okolo dvoch centimetrov človek bez problémov zatají ako gombík na veste či saku. Celkom bežné sú kamery schované v kľúčenke, MP3 prehrávači, zapaľovači, v náramkových hodinkách s luxusným vzhľadom, kde sa treba bližšie prizrieť na číslice šesť alebo dvanásť. Viaceré z kamier sú aktivované pohybom. „Využívajú to manželia, aby zistili, čo sa deje doma. Podnikatelia vo firme, na pracovných stretnutiach.“ Ak v sklade záhadne miznú veci, stačí položiť malú škatuľku kdesi na policu…

Hneď vedľa je prostá vec – okuliare, ktoré majú trochu hrubší rám. Dnu je batéria, technológia Bluetooth a mikrofón. Ešte k tomu patrí miniatúrne slúchadlo, veľké ako špička malíčka. Stačí zasunúť do ucha, nasadiť okuliare, do manžety zastrčiť bezdrôtovú kamerku a človek má pred sebou vraj celkom častú výbavu vysokoškolákov. Študent si takto nasníma hárok s otázkami, cez slúchadlo a okuliare telefonuje s kolegom, ktorý môže byť aj stovky kilometrov vzdialený, sedí za knihami a diktuje správne odpovede. Najnovšie si dokonca nemusia mladí podvodníci kaziť vzhľad okuliarmi, na všetko stačí jedno pero.

Potom je tu zariadenie na „odpočúvanie“ klávesnice, ktoré sledovačovi odošle e-mail so všetkými znakmi, ktoré sledovaný objekt vyťukal. Ďalej niečo ako stetoskop – určite lepšia náhrada za hrnček, s ktorým sa sotva dá odpočúvať cez stenu. Ako obrana pred tým všetkým môžu poslúžiť detektory.

Na plošticu upozornia silnejúcim zvukom, skryté kamery dokážu odhaliť vďaka jednoduchému efektu – odrazu červeného svetla od šošovky. Len na to treba citlivé oko a zdravý rozum, pretože pri takomto detektore sa „rozblikajú“ aj všetky diódy a úplne neškodné svetielka na televízore, rádiu či domácom kine. Paranoika by z toho trafil šľak…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba