Volať záchranku alebo ísť do nemocnice?

Zatvorenie pohotovostí o desiatej večer môže vyvolať chaos. Ľudia si nevedia predstaviť, ako to bude fungovať, keby večer súrne potrebovali lekára. "Sama neviem, či by som mala volať záchranku, alebo sa mala dostaviť do najbližšej nemocnice," zamýšľa sa Anna Kovalová z Modrého Kameňa.

12.05.2011 12:00
debata

„Dobre viem, aké je to, keď má človek bolesti v noci a potrebuje pomoc lekára. Ak nebudú v noci pohotovosti, asi budú mnohí z nás vydaní na milosť a nemilosť osudu,“ obáva sa 58-ročná Veľkokrtíšanka Emília Kolesárová, ktorá už niekoľko rokov nepracuje práve pre zdravotné problémy.

Problémy očakávajú aj manželia Kováčovci z Veľkého Krtíša. „Máme päť detí, z toho štyri majú menej ako pätnásť rokov. Viackrát sa nám stalo, že niektoré malo vysoké teploty a museli sme vyhľadať pohotovosť. Keď tá nebude fungovať, čo potom? Budeme volať záchranku? Obávam sa, že tu vznikne jeden veľký chaos, na ktorý doplatí človek, ktorý bude pomoc lekára súrne potrebovať,“ tvrdí 43-ročná Ilona Kováčová.

Na nedostatky upozorňujú aj zdravotníci. „Je pravda, že pohotovosti sa často zneužívajú. Na druhej strane rýchla zdravotná pomoc nemá možnosť predpisovať pacientovi pri výjazde recept ako lekár na pohotovosti. Preto by im bolo treba posilniť kompetencie,“ nazdáva sa námestník riaditeľa veľkokrtíšskej nemocnice Tibor Kalmár. Ak by bolo treba pacienta v noci hospitalizovať, do najbližšej nemocnice by ho mala previezť práve záchranka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba