Neustúpime! Odkazujú lekári

Či nespokojní lekári začnú s podávaním hromadných výpovedí, sa rozhodne do konca mája. Po neúspešných rokovaniach s ministrom zdravotníctva Ivanom Uhliarikom a poslancami si zobrali čas na rozmyslenie o ďalších krokoch. Na svoje požiadavky u politikov podporu nenašli, rovnako však nemajú ani vo svojich radoch jednoznačnú ochotu na radikálne riešenie. Napriek tomu ustúpiť nemienia.

12.05.2011 12:00
debata

Minister Uhliarik aj koaliční poslanci dali na utorkovom rokovaní lekárom jasne najavo, že ich požiadavka otvárania štátneho rozpočtu je nereálna, rovnako aj zastavenie transformácie nemocníc. „Toto nemôžeme podporiť,“ tvrdí Tibor Bastrnák (Most). „Spôsob, akým teraz fungujú nemocnice, je cesta do pekla. Už boli rôzne oddlženia, pôžičky a stále sú v mínuse. Aj lekári si musia uvedomiť, že kým budú nemocnice v strate, budú zbytočne žiadať zvýšenie platov. Najskôr treba ukončiť transformáciu, postupne dať viac peňazí do systému a potom z dlhodobého hľadiska je možné, aby sa zvyšovali platy v zdravotníctve,“ vysvetlil.

Podobný názor má aj Viliam Novotný (SDKÚ). „Od zmeny nemocníc na akciové spoločnosti si veľa sľubujeme, práve efektívnym využívaním zdrojov zo zdravotného poistenia chceme získať prostriedky napríklad aj na to, aby sme mohli lepšie ohodnotiť zdravotníkov alebo zlepšovať starostlivosť pre pacientov.“

Peter Kalist (SaS) síce uznáva, že premena nemocníc na akciovky prináša aj riziko, nie je to však podľa neho dôvod, prečo ju teraz zastaviť. „Bolo by to zase len konzervovanie súčasného stavu. Niektorí lekári tvrdia, že pri dnešnom nastavení peňazí je transformácia rizikový proces. To ale neznamená, že to nemôžeme spraviť. Keď budeme stále fixovať súčasný stav, tú agóniu budeme donekonečna predlžovať.“ Kalist si tiež nemyslí, že by sa mali lekárom plošne zvyšovať platy.

Lekári napriek tomu zo svojich požiadaviek neustupujú. „Na všetkých naďalej trváme,“ povedal pre Pravdu Michal Polician, predseda Lekárskeho odborového združenia. Prezident Slovenskej lekárskej komory Milan Dragula dopĺňa, že všetky ich požiadavky boli sformulované po dôkladnom zvážení. „Samozrejme, že neustúpime. To nie sú požiadavky vytiahnuté z brucha. Majú pomôcť stabilizovať slovenské zdravotníctvo.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba