Muž podozrivý z kanibalizmu podľahol zraneniam

V košickej nemocnici krátko popoludní skonal na následky ťažkých strelných zranení 43-ročný Matej Čurko z obce Sokoľ, ktorý bol podozrivý a obvinený z úkladnej vraždy.

12.05.2011 13:53 , aktualizované: 17:02
polícia, Kysak Foto:
Policajti neďaleko miesta prestrelky pri obci Kysak.
debata (3)

Informáciu potvrdila hovorkyňa univerzitnej nemocnice Jaroslava Oravcová s tým, že muž skonal o 12:25.

„V štvrtok po poludní 43-ročný muž hospitalizovaný na I. klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice so závažnými strelnými poraneniami ich dôsledkom podľahol,“ informovala Oravcová.

Uviedla, že pacient bol prijatý na Oddelení urgentného príjmu UNLP Košice v utorok o 11:10 so zraneniami vnútorných orgánov, ramena a tváre a podstúpil operačný zákrok. Operácia trvala viac ako päť hodín a zúčastnilo sa na nej desať operatérov a traja anestéziológovia.

Stav zraneného policajta je kritický

Následne bol pacient preložený na kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny na Triede SNP, kde ležal po celý čas v kritickom stave pre ťažký úrazový šok spojený so zlyhávaním krvného obehu a ďalších životne dôležitých orgánov. Matej Čurko utrpel ťažké zranenia, keď ho zasiahli guľky ostreľovačov po tom, čo pri zatýkaní tasil zbraň a strieľal, pričom zasiahol jedného policajta.

„Stav 37-ročného policajta s poranením ramena a hrudníka, ktorý leží na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny na Rastislavovej ulici, je stabilizovaný, ale kritický. Je v umelom spánku, na umelej pľúcnej ventilácii,“ informovala Oravcová.

Prokurátor už vzal späť návrh na vzatie do väzby Čurka, ktorý figuroval ako obvinený v kanibalskom prípade a popoludní podľahol v košickej nemocnici strelným zraneniam. Agentúre SITA potvrdila túto informáciu hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Katarína Kudjáková.

Údajného „kanibala z Kysaku“ obvinil v stredu vyšetrovateľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite z prípravy obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy Švajčiara a z pokusu obzvlášť závažného zločinu vraždy policajta.

Polícia pokračuje vo vyšetrovaní

Policajná akcia vo veci vyšetrovania prípravy úkladnej vraždy, ktorú pripravoval údajný kanibal, pokračuje. Policajti z krajských riaditeľstiev v Košiciach a Prešove aj naďalej prehľadávajú širšie okolie miesta činu. Okolie systematicky a intenzívne prehľadáva už tretí deň viac ako 220 policajtov. Policajtom pomáhajú aj služobné psy, ktoré na pomoc košickým policajtom poskytli kolegovia policajných krajských riaditeľstiev z Trenčína, Prešova a Žiliny. Cieľom policajnej akcie je nájsť miesto, ktoré si Čurko pripravil s úmyslom vykonať obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy osoby zo zahraničia.

V súčasnosti sú tiež vykonávané procesné úkony a prebieha vyhodnocovanie zaistených stôp. V utorok bola vykonaná obhliadka miesta činu. Na príkaz súdu tiež polícia vykonala dve domové prehliadky a tri prehliadky nebytových priestorov, pri ktorých boli zaistené veci dôležité pre účely trestného konania. Polícia procesnými úkonmi zaistila veci, ktoré potvrdzujú úmysel Čurka, že pripravoval obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy osoby zo zahraničia, ktorú plánoval vykonať v deň jeho zadržania, v krátkom čase po stretnutí v obci Kysak. Motívy, ako aj ďalšie okolnosti prípadu polícia vyšetruje. „Urobili sme okamžitú analýzu na mieste. Zistili sme, že policajti zasahujúci v Kysaku dodržali postupy, taktiku a riadili sa podľa vopred vypracovaného plánu,“ povedal prezident Policajného zboru Jaroslav Spišiak.

Slovenská polícia mala už skôr avízo o chystanom čine, Švajčiar chcel zomrieť a nechať sa zjesť kanibalom, ktorý si hľadal klientov cez internet. Švajčiar sa dohodol s podozrivým, ktorý sľúbil, že ho znesie zo sveta niekde v lese pri Kysaku, kam mal cudzinec pricestovať vlakom.

Namiesto cudzinca, ktorý si to rozmyslel, však prišiel policajný agent. V utorok na Čurka na mieste čakali aj kukláči. Na ich výzvy však nereagoval, vytiahol zbraň a na policajtov začal strieľať. Strieľať následne začali aj policajti. Podozrivého zasiahli niekoľkými strelami, muž na nich sedemkrát vystrelil.

3 debata chyba