Dôkazy, že Čurko zabil aj iných, zatiaľ nie sú

Pri domových prehliadkach Mateja Čurka, podozrivého z kanibalizmu, policajti našli veci, ktoré svedčia o tom, že sa na vraždu pripravoval.

13.05.2011 17:43 , aktualizované: 14.05.2011 08:58
Čurko, kanibal, Kysak, dôkazy, zbraň Foto:
Zbraň, z ktorej údajný kanibal strieľal na zasahujúcich policajtov.
debata (1)

Okrem rôznych príručiek, strelných zbraní a veľkého množstva nábojov, ktoré mal ako športový strelec v legálnej držbe, tam boli aj náboje, na držbu ktorých nemal povolenie.

„Polícia procesnými úkonmi zaistila veci, ktoré potvrdzujú úmysel, že pripravoval obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy osoby zo zahraničia, ktorú plánoval vykonať v deň svojho zadržania, v krátkom čase po stretnutí v obci Kysak,“ povedala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

Či môže byť Čurko spájaný aj s dosiaľ nevyriešenými prípadmi iných zmiznutých osôb, polícia zatiaľ nechce potvrdiť ani vyvrátiť. Podľa zdrojov Pravdy tieto možnosti preveruje, zatiaľ však nemá dosť dôkazov. V tejto súvislosti sa hovorí najmä o dvoch ženách, ktoré zmizli pred niekoľkými mesiacmi. Jedna z nich, 30-ročná Elena Gudjáková z Oravy, si údajne zisťovala, kde je Kysak. Chcela zomrieť a vraj si písala s neznámym človekom, ktorý jej sľúbil, že jej pomôže.

Ďalšou potenciálnou obeťou mohla byť 21-ročná žena zo Sniny, ktorý mala dlhodobejšie psychické problémy a tiež na internete hľadala možnosti ako zomrieť. Na sociálnej sieti sa vraj na jej prosbu ozval neznámy muž, ktorý jej údajne sľúbil, že ju omámi liekmi, uškrtí, bodne do srdca a nakoniec zakope. Scenár mal byť teda podobný, ako v prípade Švajčiara. Túto ženu naposledy videli vlani v septembri vystupovať z vlaku na košickej železničnej stanici.

Matej Čurko vo štvrtok zomrel, polícia však naďalej prehľadáva prostredie, v ktorom sa pohyboval. V lese medzi Obišovcami a Kysakom sa našli kosti, podľa neoficiálnych informácií však zrejme nie sú ľudské. Polícia chce nájsť miesto, ktoré si Čurko mal pripraviť pre spomínaného občana Švajčiarska.

Ten sa s Čurkom tiež skontaktoval cez internet, keď hľadal niekoho, kto mu pomôže zomrieť. Neskôr sa však zľakol a obrátil sa na políciu, ktorá sa potom dlhší čas pripravovala na zadržanie Čurka. Čurko v mailovej komunikácii napísal, že plánuje jeho telo rozdeliť na viacero častí, niektoré chcel skonzumovať a ostatné zahrabať do zeme. Údajne poslal Švajčiarovi fotografie, pravdepodobne ľudského tela, ktoré mali dosvedčiť, že podobnú vec už v minulosti urobil.

V Kysaku agent vystupujúci ako Švajčiar pokojne komunikoval s Matejom Čurkom v anglickom jazyku. Počas konverzácie Čurko potvrdil svoju mailovú komunikáciu a úmysel vykonať pripravovaný čin. Po zabezpečení dostatku dôkazov potvrdzujúcich úmysel podozrivého vykonať vraždu, dal veliteľ akcie pokyn na jeho zadržanie. Na výzvu zakročujúcich policajtov muž nereagoval. Naopak, vytiahol pištoľ a začal strieľať. V prestrelke utrpel zranenia, ktorým neskôr podľahol. V nemocnici skončil aj jeden zo zasahujúcich policajtov, ktorého Čurko postrelil.

Na mieste činu polícia zaistila aj vak patriaci...
Čurko mal ako športový strelec náboje v...
+2Vak obsahoval aj sady gumených rukavíc či...
1 debata chyba