Krajcer dá pri voľbe šéfa GP ruku do ohňa iba za SaS

Minister kultúry Daniel Krajcer (SaS) nevie vylúčiť, že niekto z koaličných poslancov môže opäť podporiť v tajnej voľbe generálneho prokurátora opozičného nominanta Dobroslava Trnku.

14.05.2011 14:01 , aktualizované: 16:00
Daniel Krajcer Foto:
Minister kultúry Daniel Krajcer
debata (1)

Minister kultúry Daniel Krajcer (SaS) nevie vylúčiť, že niekto z koaličných poslancov môže opäť podporiť v tajnej voľbe generálneho prokurátora opozičného nominanta Dobroslava Trnku. V dnešnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy povedal, že za celú koalíciu nedá v tejto veci ruku do ohňa. Iba za poslancov SaS.

„Nemôžem ju dať. Šesť zradcov sa objavilo. Viem len povedať, že neboli zo SaS,“ vyhlásil s tým, že za liberálov ruku do ohňa dá. „Za SaS môžem povedať, že nebudú hlasovať za pána Trnku,“ zdôraznil. Potvrdil, že tajná voľba, ktorá sa uskutoční 17. mája, bude naozaj tajná. Nebude podľa neho ani žiadna koordinácia v rámci koalície. O voľbe bude ešte hovoriť koaličná rada v pondelok 16. mája, aj koaličné poslanecké kluby.

Maďarič: Radičová sa bojí, že ju podrazia vlastní kolegovia

Jeho oponent v diskusii exminister kultúry a opozičný poslanec Smeru Marek Maďarič si myslí, že „voľba tak, ako prebieha, je súčasťou snahy koalície politicky ovládnuť všetko nezávislé, čo v tomto štáte existuje“. Tvrdí, že sú na to schopní použiť akékoľvek prostriedky.

„Aj nedemokratické, že ak bude zvolený konkrétny človek, tak podá demisiu, cez rôzne obštrukcie, ktoré boli uznané za protiústavné, až po rozohrávanie rôznych hier a zmenu pravidiel uprostred hry,“ vymenoval. Pokiaľ ide o rozhodnutie koaličného kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša vzdať sa kandidatúry Maďarič tvrdí, že tak urobil na pokyn premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ).

Šéfka kabinetu o to Čentéša podľa Maďariča požiadala preto, lebo sa bojí, že ju pri voľbe podrazia vlastní stranícki kolegovia, bude zvolený Trnka a ona bude musieť podať demisiu, keďže to avizovala. „Urobili to aj pri pánovi Paludovi (Peter, nominant SaS na šéfa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), pozn.). Premiérka povedala, že je to dobrá nominácia, no klub SDKÚ ju odmietol a premiérku potopil. Na úrade vlády vznikla panika, že to klub urobí aj pri voľbe generálneho prokurátora, a tak sa pán Čentéš vzdal na požiadanie premiérky, aby voľbu minimálne skomplikoval,“ vysvetlil Maďarič.

Krajcer sa na Maďaričovej teórii zabavil a poznamenal, že Smer je z Čentéšovho odstúpenia od voľby nervózny. Maďarič to odmieta a trvá na svojom. Krajcer dodal, že Čentéš mal právo rozhodnúť sa slobodne, SaS ho naďalej považuje za dobrého kandidáta na šéfa prokurátorov, no jeho rozhodnutie rešpektuje.

Fico chcel hovoriť s Čentéšom, Radičová odmietla prísť do diskusie

Smer chcel poznať názory Čentéša na generálnu prokuratúru. Čentéšovi, ktorého navrhovala na post generálneho prokurátora (GP) koalícia, mal v tejto súvislosti zavolať vo štvrtok (12. mája) líder Smeru Robert Fico. V diskusnej relácii TA3 V politike to povedal Maďarič. Podľa neho Čentéš zareagoval tak, že si to ešte rozmyslí. „Možno ho aj vystrašil záujem Smeru konfrontovať jeho názory,“ dodal.

Pokiaľ ide o rozhodnutie SDKÚ nepodporiť nominanta SaS Paludu na post šéfa NBÚ, liberáli budú žiadať vysvetlenie. Za chybu považuje Krajcer to, že SDKÚ svoje výhrady nekomunikovalo. Na Paludovi liberáli podľa jeho slov naďalej trvajú. „Nepoznáme dôvody, prečo by pán Paluda nebol dobrý kandidát. Je dobrý,“ uzavrel minister kultúry.

Tvorcovia relácie do diskusie pôvodne pozývali premiérku Ivetu Radičovú. Ako však poukázal moderátor, tá nesúhlasila s navrhovanými témami, ktorými mala byť voľba nového generálneho prokurátora, dane, kauza daňového riaditeľstva a zdravotníctvo. Šéfka exekutívy toto svoje rozhodnutie zdôvodnila tým, že jej dlhodobé stanovisko k otázke voľby generálneho prokurátora sa nemení a k zvyšným témam by sa mali vyjadrovať príslušní ministri. Ako poznamenal Krajcer, s účasťou v diskusných reláciách nemá problém nikto z opozície.

SaS neuvažuje o výmene premiérky

Strana Sloboda a solidarita (SaS) neuvažuje o žiadnej výmene premiérky (SDKÚ). Otázka rekonštrukcie vlády pri takých istých koaličných dohodách a pomeroch len s výmenou osoby na poste šéfa exekutívy je podľa Krajcera iba hypotéza.

Maďarič je presvedčený, že pre Slovensko by vôbec nebola škoda, keby súčasná vláda padla. „Lebo taký chaos, ako Slovensko zažíva, sme tu ešte nemali. Je to katastrofa, táto vláda sa po necelom roku prezentuje ako vláda babrákov a podvodníkov,“ vysvetlil svoj názor.

Zároveň potvrdil, že Smer príde s návrhom na odvolanie premiérky v utorok alebo v stredu (17. alebo 18. mája), pokiaľ budú utorkovú (17.5.) tajnú voľnu nového generálneho prokurátora sprevádzať obštrukcie zo strany koalície. V takomto prípade by sa Smer obrátil aj na Ústavný súd SR, pokiaľ by boli splnené predpoklady podania na Ústavný súd. Krajcer poukázal, že nevie o tom, že by sa pripravovala nejaká koordinácia v súvislosti s hlasovaním.

Maďarič ďalej vyhlásil, že Smer nerobí nič preto, aby vláda padla. Rovnako tvrdí, že sociálni demokrati nemajú záujem „zdvihnúť moc len pre moc samotnú“. „Smer by do akejkoľvek vlády, či po riadnych voľbách, či po predčasných voľbách, či po rekonštrukcii išiel len vtedy, keby mohol v takej vláde realizovať čo najširšie svoj sociálno-demokratický program. Bez toho to pre nás nemá význam,“ vyhlásil. Na rozdiel od Smeru je súčasná vláda podľa Maďariča pri moci len preto, že drží moc a že má strach zo šéfa sociálnych demokratov Roberta Fica. „Nič iné ich nespája,“ povedal a opätovne zdôraznil, že Smer má záujem byť len v takej vláde, ktorá by mu umožnila robiť zmysluplné veci pre Slovensko.

„Tie zmysluplné veci, pán Maďarič, to je nástenkový tender? To sú emisie? To je mýto? To sú miliardové kšefty a biznisy, ktoré ste medzi sebou riešili? Odvolávali ste ministra za ministrom. To sú tie dostavané diaľnice do roku 2010, ako ste sľubovali? Prosím vás, aspoň buďte súdny,“ reagoval Krajcer.

1 debata chyba