Ak táto vláda padne, nová bude bez SDKÚ, tvrdí analytik

Koalícia utorkovú voľbu generálneho prokurátora podľa analytika Jána Baránka prežije. "Vláda bude vládnuť až do nástupu novej vlády, aj keby podala premiérka hneď demisiu," uviedol Baránek.

15.05.2011 11:27
Koalícia, pravica Foto:
Lídri koaličných strán a premiérka Iveta Radičová.
debata (44)

Podľa neho ak kupovanie poslancov v súvislosti s minuloročnou voľbou generálneho prokurátora organizoval niekto z koalície, vláda prežije. „Ak to organizoval niekto z opozície, vláda neprežije, lebo kúpení poslanci budú musieť obchod dotiahnuť do konca. To ale len v prípade, že bude normálna tajná voľba,“ zdôraznil Baránek. Ak to podľa neho organizoval niekto z SDKÚ, ten už pochopil, že potrebujú mať Ivetu Radičovú tam kde je pre mocenské pozície. „Ak by táto vláda padla nebudú predčasné voľby, ale vznikne nová koalícia bez účasti SDKÚ,“ tvrdí Baránek.

Úlohou politologických analýz nie je podľa politológa Michala Horského kozmológia, teda stanovenie presného termínu, kedy sa vláda zrúti, ale ide o postihnutie tendencií vládnutia. „Momentálne sa zdá, že lídri vládnej koalície si uvedomujú, že bez Radičovej nik z nich sa nebude podieľať na výkone vládnej moci. Po povalení vlády Radičovej len ťažko zopakujú súčasnú koalíciu, preto vládna moc v nasledujúcich mesiacoch pretrvá, ale jej akcieschopnosť a efektívnosť vládnutia je podstatne obmedzená,. Skutočná vládna kríza nás zrejme čaká s príchodom jesene a vinobrania,“ uviedol Horský.

Mesežnikov: Koalícia na čele s Radičovou môže fungovať aj s Trnkom

Politológ Grigorij Mesežnikov odhaduje, že pri voľbe generálneho prokurátora dôjde k obštrukcii a nebude zvolený nikto. „Po prelomení veta a vo verejnom hlasovaní bude zvolený kandidát koalície,“ povedal Mesežnikov. Koaliční politici by sa mali podľa neho zamyslieť nad tým, prečo Radičovú dostávajú do situácií, keď musí používať ultimátum. „Ona svojimi ultimátami musí napravovať, čo presadzujú koaličné strany. Ona nepoužíva ultimáta, aby presadzovala vlastné ciele, ale snaží sa predísť nežiaducim dopadom, čo robia koaličné strany. Mali by s tým koaličné strany prestať,“ vyhlásil.

Vládna koalícia na čele s Radičovou môže podľa Mesežnikova pokojne fungovať aj v prípade, že za generálneho prokurátora bude zvolený Dobroslav Trnka.

„Máme tu už dosť problematických ľudí v ústavných funkciách, pán Harabina (šéf Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR, pozn. TASR), ani pán prezident nie vo všetkom zodpovedá nárokom, ktoré sa kladú na výkon ústavnej funkcie. Tak prípadne, keď bude zvolený pán Trnka, podľa mňa by táto vláda mohla legislatívnymi návrhmi obmedziť negatívne dopady toho, že tam bude,“ povedal.

Upozornil, že ak by Radičová podala demisiu, vláda by sa už nikdy v súčasnom zložení nezostavila. Tým by sa znemožnili aj reformy, ktoré majú okrem iného oslabiť pozíciu generálneho prokurátora. Práve vďaka nim by Trnka vo funkcii šéfa prokurátorov nemusel byť podľa Mesežnikova pre koalíciu taký problém. Politológ si myslí, že horšie by bolo, keby reformná vláda Radičovej demisiou padla.

Navyše sa domnieva, že hoci premiérka demisiu sľúbila, nemusí ju podať. Nepôjde podľa neho pritom ani o porušenie sľubu, ale iba o prehodnotenie postoja v závislosti od zmeny kontextu situácie. „Nedodržať slovo znamená niečo sľúbiť a urobiť opak. Ale prehodnotiť niečo v priebehu, to nie je nedodržanie slova. Politici menia svoje postoje. Fico kedysi povedal, že po tom, čo bol premiérom si nikdy nesadne do opozičných poslaneckých lavíc. A sedí tam,“ zdôraznil politológ. Domnieva sa, že keby Radičová zotrvala vo funkcii napriek Trnkovmu zvoleniu, nič by sa nestalo.

Premiérka by si musela nájsť výhovorku, myslí si Tóth 

Jeho kolega Rastislav Tóth tvrdí, že hoci by sa takýto Radičovej postup nedal verejnosti vysvetliť, no vysvetľovať by ho bolo možné. „Ak by sa rozhodla, že predsa len chce byť premiérkou, tak to musí preglgnúť a musela by nájsť akúsi výhovorku, ktorej síce nikto nebude veriť, ale pre vlastnú pozíciu to môže urobiť,“ povedal s tým, že si nie je istý, či Radičová skutočne demisiu podá. „Neviem si predstaviť, že by odišla z politiky,“ zdôvodnil.

Tóth si rovnako nemyslí, že by Trnka mal byť pre koalíciu taký veľký problém, aby padala vláda. Najmä ak vládny štvorlístok prichádza so zmenami, ktoré oslabujú právomoci aj šéfa prokurátorov. „Generálni prokurátori nie sú vo svete vládnucimi ľuďmi. Za Stalina to bol veľmi dôležitý post, ale v demokratickej spoločnosti to nie je taký post, kvôli ktorému by sa mali politici hádať,“ vysvetli.

44 debata chyba