Počítač kanibala priviedol policajtov k oltáru a k hrobu dvoch žien

Informácie z počítača Mateja Čurka obvineného z prípravy vraždy a podozrivého z kanibalizmu umožnili polícii lokalizovať miesta v lesoch neďaleko Kysaku, na ktorých sa v ranných hodinách našiel improvizovaný oltár, rôzne pracovné nástroje a plytký hrob s dvomi ženskými telami. Na tlačovej konferencii to povedal policajný prezident Jaroslav Spišiak.

17.05.2011 15:20 , aktualizované: 16:09
Spišiak Foto:
Prezident Policajného zboru SR Jaroslav Spišiak informoval o ďalších zisteniach k prípadu údajného kanibala a prípravy úkladnej vraždy v obci Kysak.
debata (1)

„Identifikovali sme hrob, v ktorom sme našli pozostatky dvoch ženských tiel pochovaných v plytkom hrobe a prikrytých fóliou. Konštatovali sme, že sa jedná o dve telá ženského pohlavia, ktorým boli oddelené niektoré časti tela,“ povedal Spišiak s tým, že chýbajúce časti tiel zodpovedal fotografiám, ktoré Čurko mailom posielal do Švajčiarska.

Jedno torzo ženského tela bolo nahé, na druhom boli časti oblečenia, ktoré zodpovedajú popisu nezvestnej Lucie zo Sniny. Polícia okrem toho identifikovala „miesto v lese so sviečkou, kvázi malý oltár“.

„Na skrytom mieste sme našli skoby a laná, ktoré podľa mailovej komunikácie obvinený Čurka používal na vyviazanie obetí a aj čakan,“ dodal Spišiak. Policajní experti budú teraz pracovať na identifikácii tiel, ako aj rekonštrukcii priebehu usmrtenia obetí. Spišiak s ohľadom na príbuzných zavraždených obetí nechcel pre médiá špecifikovať stav, v ktorom sa telá našli.

Vzhľadom na to, že k vypátraniu hrobu prišlo na základe informácií z Čurkovho počítača, našla sa v ňom internetová komunikácia, ktorá zodpovedá mailom, ktoré si posielal pripravovateľ vraždy so švajčiarskym občanom, ako aj zadržaným fotografiám častí ľudských tiel, sú dôkazy proti Čurkovi veľmi silné. Polícia podľa Spišiaka predpokladá, že skutky spáchal jeden páchateľ, vyhol sa však odpovedi na otázku, či očakáva vypátranie prípadných ďalších obetí.

„Čo sa týka zdravotného stavu policajta, ktorý utrpel zranenie pri zadržiavaní obvineného, zlepšuje sa, bol uvedený do normálneho procesu dýchania, bol oživený a v podstate komunikuje. Dúfajme, že jeho zdravotný stav sa bude naďalej rapídne zlepšovať,“ povedal Spišiak. Čurko pri akcii utrpel zranenia, ktorým neskôr podľahol.

1 debata chyba