Smer sa Trnku pravdepodobne vzdá, tvrdí politológ Horský

Najväčšia parlamentná strana Smer sa podľa politológa Michala Horského po opätovnom nezvolení Dobroslava Trnku za generálneho prokurátora (GP) svojho kandidáta pravdepodobne vzdá.

17.05.2011 19:55
Dobroslav Trnka, prokurátor, GP Foto:
Neúspešný kandidát opozície na generálneho prokurátora Dobroslav Trnka.
debata (38)

„Opozícia sa snáď ešte pokúsi o politickú dohodu s vládnou koalíciou,“ myslí si Horský.

Výsledky tajného hlasovania boli podľa jeho slov vopred ľahko predvídateľné. Za zaujímavý považuje počet hlasov, ktorý Trnka dostal. Sedemdesiat hlasov pre opozičného kandidáta podľa jeho slov svedčí o tom, že pri predchádzajúcej voľbe GP, keď Trnka dostal taktiež hlasy koaličných poslancov, išlo „judášom“ o zvrhnutie premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ). „Išlo o organizovaný odstrel jednou ranou z premiérskeho kresla pani Radičovej, než o náhodnú anarchistickú či korupčnú vzburu niekoľkých jedincov,“ poukázal. Zároveň dodal, že v novovzniknutej situácii bude zaujímavé sledovať, ako sa koalícia postaví ku svojmu bývalému kandidátovi Jozefovi Čentéšovi a či ho znovu navrhne na verejnú voľbu GP.

Za nepravdepodobný označil úspech Trnku v ďalších voľbách aj politológ Juraj Marušiak. „Koalícia naozaj nemá záujem v súčasnosti na svojom rozpade, respektíve nemá záujem na takom odchode premiérky, z ktorého by Iveta Radičová vyšla víťazne,“ zhodnotil tajné hlasovanie.

Politológ László Öllős poukázal na to, že Trnka nedostal ani hlasy celej opozície. Tá má v parlamente spolu 71 poslancov. „Čo sa však týka koalície, s veľkou pravdepodobnosťou pochopili, že pád vlády by znamenal veľmi zložité koaličné rokovania s neistým výsledkom,“ uviedol. Podľa neho by demisia premiérky znamenala, že by v Národnej rade SR muselo po novom rokovať až sedem koaličných skupín. Okrem strán vládnej koalície, OKS a poslancov okolo Igora Matoviča by podľa neho mohla vzniknúť aj skupina okolo Ivety Radičovej. „A tieto rokovania by boli veľmi komplikované a nová ‚rada‘ by vznikala veľmi ťažko,“ povedal.

To, že poslanci vo voľbe nezvolili jediného kandidáta Dobroslava Trnku, je prehrou predsedu strany Smer Roberta Fica a politickým víťazstvom premiérky Ivety Radičovej. Myslí si to politológ Grigorij Mesežnikov. Koaliční poslanci si v utorok podľa neho zvážili následky, ktoré by museli znášať, keby Trnka uspel a preto zahlasovali tak, ako zahlasovali. „Je to prehra Roberta Fica a všetkých tých, ktorí počítali s tým, že vláda padne a už mali pripravené vlastné scenáre. Je to prehra aj pre prezidenta Gašparoviča, ktorý počítal s tým, že vláda padne a preto vrátil novelu zákona o rokovacom poriadku,“ povedal Mesežnikov. Politológ si myslí, že dnešný výsledok voľby môže byť vzpruhou pre vládnu koalíciu a ak by sa jej lídri dohodli na podpore spoločného kandidáta, mohli by ho zvoliť v najbližšom období.

38 debata chyba