Trnku vystrieda Tichý. Podá sťažnosť na Ústavný súd

Dobroslava Trnku vystrieda Ladislav Tichý. Nie v kandidatúre na post generálneho prokuratúra, ale v sťažnosti na Ústavný súd SR. Zastupujúci generálny prokurátor Tichý len čaká na publikovanie schválenej novely zákona o rokovacom poriadku, aby podal návrh na Ústavný súd a požiadal o predbežné opatrenie, aby verejná voľba nemohla byť aplikovaná v praxi až do definitívneho verdiktu.

19.05.2011 10:38
Ladislav Tichý Foto:
Prvý námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý
debata (51)

Internetovému portálu Aktuálne.sk to potvrdil dôveryhodný zdroj z prostredia prokuratúry. Ladislav Tichý bude namietať fakt, ktorý spomínal už opozičný Smer. Ten tvrdil, že pravidlá sa nesmú meniť počas hry, teda ani spôsob voľby prokurátora. Ten môže byť podľa Tichého zmenený až pri voľbe nasledujúceho generálneho prokurátora. Generálneho prokurátora sa nepodarilo v utorok v tajnej voľbe zvoliť ani na piatykrát.

Tichý: Vláda neriešila problémy prokuratúry, vytvorila si vlastné

Vláda nereagovala na zásadné problémy prokuratúry, vytvorila si svoje vlastné, o ktorých prokuratúra ani netušila a rieši problémy také, ktoré problémami nie sú. Uviedol to prvý námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý na margo vládneho návrhu novely zákona o prokuratúre.

Čiastočne problémy prokuratúry rieši podľa neho návrh poslancov Smeru. Ten okrem iného ponecháva funkciu právneho čakateľa prokuratúry, upravuje spôsob hodnotenia prokurátorov a navrhuje zrušiť odvolaciu disciplinárnu komisiu a jej oprávnenie rozhodovať o opravnom prostriedku priznať súdu. Tichý ako príklad vyzdvihol to, že opozičný návrh reaguje na požiadavky transparentnosti a netrvá na zverejňovaní individuálnych rozhodnutí prokurátorov v konaní. „Myslím si, že je bližšie k riešeniu problémov, ktoré prokuratúra analyzovala na základe svojich poznatkov z praxe…Jeho hlavnou výhodou je, že je realistický a pragmatický,“ zhodnotil.

V prípade oboch návrhov však Tichému chýba diskusia so samotnou prokuratúrou, ktorej sa právne zmeny majú týkať. „Toto sa už nikdy nedá odstrániť pri vládnom návrhu, kým pri poslaneckom návrhu Smeru sa tento problém ešte odstrániť dá, pretože v prípade, ak by nebol schválený vládny návrh zákona a rokovalo by sa o poslaneckom návrhu, predpokladám, že by ho vláda určite dala do rozporového konania a od základu by sa o ňom rokovalo,“ poukázal dočasný šéf Generálnej prokuratúry SR.

Ak by v parlamente prešla vládna novela zákona o prokuratúre v navrhovanej podobe, generálny prokurátor bude môcť byť zvolený do funkcie len na jedno sedemročné obdobie a nie na dve, ako tomu bolo doteraz. Návrh tiež zavádza funkčné obdobia vedúcich prokurátorov, ktorými sú okresní a krajskí prokurátori a ich námestníci. Funkčné obdobie má trvať päť rokov, pričom sa zavádza možnosť kandidovať najviac dvakrát po sebe. Prokurátori tiež budú musieť podľa vzoru sudcov zverejňovať majetkové priznanie a povinné by malo byť aj zverejňovanie ich rozhodnutí. Zrušiť by sa mal inštitút právnych čakateľov, ktorých majú nahradiť asistenti.

Novela, ktorá už prešla prvým čítaním, by mala tiež oslabiť postavenie generálneho prokurátora a, naopak, posilniť kompetencie ministra spravodlivosti. V súvislosti s tým najširšiu diskusiu vyvoláva zámer umožniť šéfke rezortu spravodlivosti na základe rozhodnutia komisie vydávať záväzné stanoviská pre prokuratúru.

Vládny aj opozičný návrh zmien je na programe 18. schôdze Národnej rady SR. Tá sa začala v utorok opätovnou tajnou voľbou generálneho prokurátora, ktorá sa skončila v neprospech jediného kandidáta Dobroslava Trnku, ktorému svoj hlas dalo len 70 poslancov.

51 debata chyba