V prípade verejnej voľby chce Čentéš opätovne kandidovať

Jozef Čentéš plánuje opätovne prijať kandidatúru na post generálneho prokurátora. "V prípade, že pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky Richard Sulík vyhlási verejnú voľbu generálneho prokuratúra a budem navrhnutý, tak kandidatúru prijmem," povedal Čentéš.

19.05.2011 11:25 , aktualizované: 11:37
Jozef Čentéš Foto:
Jozef Čentéš.
debata (13)

„Dostalo sa mi veľkej podpory zo strany prokurátorov, s ktorými spolupracujem, a aj môjho tímu expertov, s ktorými navrhujem novú koncepciu prokuratúry,“ dodal Čentéš.
Bývalý kandidát na generálneho prokurátora Jozef Čentéš má naďalej dôveru lídrov vládnych strán. Po rokovaní Koaličnej rady to v stredu oznámil predseda SaS a šéf parlamentu Richard Sulík.

Koaličné strany v stredu vyhlásili, že ak sa Čentéš rozhodne kandidovať, prerokujú to v poslaneckých kluboch. Novú, už verejnú voľbu generálneho prokurátora vyhlási Sulík hneď, ako budú splnené všetky zákonom stanovené podmienky, teda keď schválená novela zákona o rokovacom poriadku vyjde v Zbierke zákonov.

Druhú kandidatúru na generálneho prokurátora Čentéš stiahol koncom uplynulého týždňa. „Vzal som späť súhlas s kandidatúrou na vymenovanie za generálneho prokurátora, pretože v súvislosti s tajnou voľbou generálneho prokurátora (december 2010) sa objavili podozrenia z údajného korupčného správania a údajného vydierania, ktoré sú predmetom vyšetrovania orgánov činných v trestnom konaní. Nakoľko informácie o týchto podozreniach sa opätovne objavili v médiách, tak za týchto okolností som nechcel byť súčasťou týchto informácií,“ povedal v piatok Čentéš. „Je to moje slobodné rozhodnutie, tak ako bolo aj moje slobodné rozhodnutie kandidovať na post generálneho prokurátora,“ zdôraznil vtedy Čentéš.

Spoločným kandidátom vládnych strán na post generálneho prokurátora sa Čentéš stal 22. novembra 2010. Zástupcovia SDKÚ, SaS, KDH a Most-Híd sa na tom dohodli na zasadnutí Koaličnej rady. Generálna prokuratúra nespoznala 7. decembra 2010 nového šéfa ani po druhom kole druhej voľby na pôde parlamentu. Podľa oficiálnych výsledkov ani jeden z dvojice kandidátov Čentéš a Dobroslav Trnka nezískal pre obštrukciu koaličných zákonodarcov nadpolovičnú väčšinu hlasov poslancov prítomných na voľbe.

Senát Ústavného súdu rozhodol 20. apríla 2011, že voľba generálneho prokurátora sa bude opakovať. Podľa tohto nálezu boli porušené práva kandidáta na generálneho prokurátora Trnku a výsledok voľby ÚS zrušil a nariadil jej zopakovanie tak, aby boli dodržané všetky ústavné náležitosti.

Voľba sa opakovala v stredu 18. mája, keď Trnka získal 70 poslaneckých hlasov a teda nebol zvolený.

13 debata chyba