Obama nečakane podporil vytvorenie Palestíny s hranicami z roku 1967

Americký prezident Barack Obama nečakane podporil vznik budúceho štátu Palestína v hraniciach z roku 1967. Mal by zahŕňať časť palestínskeho územia, ktoré vtedy Izrael zabral po takzvanej šesťdňovej vojne. Vznik dvoch štátov je podľa šéfa Bieleho domu jedinou možnosťou pre mier na Blízkom východe.

19.05.2011 19:02 , aktualizované: 20:09
Barack Obama Foto:
Barack Obama počas prejavu k americkému národu.
debata (8)

"Spojené štáty veria, že rokovania by mali vyústiť do vzniku dvoch štátov, s trvalými palestínskymi hranicami s Izraelom, Jordánskom a Egyptom a trvalými izraelskými hranicami s Palestínou. Hranice Izraela a Palestíny by mali spočívať na líniách z roku 1967 so vzájomne dohodnutými výmenami územia, "povedal americký prezident v napäto očakávanom prejave k situácii v regióne.

Zdôraznil, že riešenie blízkovýchodného konfliktu je podmienené pevnými bezpečnostnými zárukami pre Izrael. Terajšie status quo v regióne je ale podľa amerického prezidenta neudržateľné rovnako ako trvalá izraelská okupácia palestínskych území. Palestínčania musia mať podľa Obamu právo sami si vládnuť a dosiahnuť svoje štátnej zvrchovanosti.

Obama si v prejave získaval Arabov

Obama tiež prirovnal revolúcie v arabskom svete k niekdajšiemu americkému boju za nezávislosť a hnutiam za ľudské práva. Arabov podľa neho poháňa rovnaká túžba po slobode.

Šéf Bieleho domu zároveň odsúdil násilné potláčanie ľudových protestov v regióne. Spojené štáty tam podľa neho budú podporovať reformy a prechod k demokracii. Začnú s tým v Egypte a Tunisku, zamerajú sa ale aj na krajiny, kde stále vládnu autoritárske režimy, ako je napríklad Líbya.

8 debata chyba