Zákon o jazykoch menšín asi neprejde

Koalícia nemá dosť hlasov na zmeny v používaní jazyka národnostných menšín. Kým sa KDH a Most dohadujú o tom, či sa má dnešná 20-percentná hranica obyvateľstva inej národnosti znížiť na 18 alebo 15 percent, štyria Obyčajní ľudia v štvrtok vyhlásili, že zákon nepodporia vôbec, lebo je podľa nich maďarizačný.

20.05.2011 13:00
Šamorín, zákon o jazykoch menšín Foto:
O zákone sa malo pôvodne hlasovať v parlamente ešte v stredu, pre nezhody však rozhodnutie odložili.
debata (8)

Bez Obyčajných ľudí koalícia nemá dosť hlasov. Líder Obyčajných ľudí dal Mostu podmienky, za ktorých by boli ochotní za zákon zahlasovať, sú však neprijateľné a tvrdšie, ako predložilo KDH.

Pre Most je tento zákon jednou z priorít. O odchode z vlády v prípade neúspechu však zatiaľ nehovorí. „Nie sme zatiaľ v pozícií, aby sme o tom uvažovali. Budeme rokovať, máme čas do utorka,“ povedala poslankyňa Mostu Edita Pfundtner.

O zákone sa malo pôvodne hlasovať v parlamente ešte v stredu, pre nezhody však rozhodnutie odložili práve na utorok. Ďalší odklad, napríklad na budúcu schôdzu, Most odmieta. Predseda strany Béla Bugár uviedol, že o ničom sa tak dlho nerokovalo a nikto už nechcel vyjednávať. „Na námietky si partneri spomenuli až teraz, keď má parlament rozhodnúť,“ povedal.

Matovič podľa Bugára klame a nemal by byť ani poslancom. „Na Slovensku žije 15 percent ľudí inej národnosti ako slovenskej a chcú sa tu cítiť doma. My im to chceme umožniť. Nebudeme súhlasiť, aby niekto hovoril o maďarizácii. Taký nepatrí do Národnej rady,“ reagoval Bugár.

Matovič má výhrady k tomu, aby orgány verejnej správy mali komunikovať s občanom v menšinovom jazyku aj ústne. Nesúhlasí ani s právom hovoriť materčinou v zdravotníckych a sociálnych zariadeniach či v správnom konaní kdekoľvek na Slovensku. „Na dopravnom inšpektoráte v Žiline alebo Čičmanoch bude komunikovať v materinskom jazyku a inšpektorát musí zabezpečiť tlmočníka,“ tvrdí Matovič. Žiada tiež titulkovanie menšinového vysielania, rokovanie samosprávy v slovenčine, ak s iným jazykom nebudú súhlasiť všetci prítomní. Nesmie sa tiež zvýšiť počet dvojjazyčných obcí. „Môže sa Bugár postaviť na hlavu, môžu nás obviniť z rozbíjania koalície, ale v žiadnom prípade skrytú maďarizáciu v tejto forme nepodporíme,“ zdôraznil Matovič.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba