Benkovičová: Sčítanie je anonymné, všetky obvinenia sú účelové

Postup Úradu na ochranu osobných údajov, ktorý desať hodín pred kľúčovým okamihom sčítania zverejnil vyhlásenie spochybňujúce použitie identifikátorov, môže potenciálne ohroziť sčítanie ľudu. Na tlačovej konferencii to povedala predsedníčka Štatistického úradu Ľudmila Benkovičová.

22.05.2011 14:30 , aktualizované: 15:20
Ľudmila Benkovičová Foto:
Šéfka Štatistického úradu Ľudmila Benkovičová na tlačovej konferencii, na ktorej označila spochybnenia o anonymite sčítania za účelové.
debata (30)

„O zverejnení stanoviska nás úrad vopred neinformoval. Stanovisko považujeme za účelové, manipulatívne a ohrozujúce priebeh sčítania,“ vyhlásila Benkovičová s tým, že prípadné škody bude možné vyhodnotiť až po ukončení zberu údajov. Už teraz však podľa nej Štatistický úrad registruje množstvo mailov a telefonátov, ktoré signalizujú zneistenie obyvateľov ohľadom sčítania.

Ak počet ľudí, ktorí v dôsledku stanoviska Úradu na ochranu osobných údajov nevyplnia formuláre nebude enormný, je podľa Benkovičovej možné chýbajúce údaje doplniť matematickými metódami. Vopred je však ťažké predpovedať, aký vplyv na zneistenie obyvateľstva bude mať stanovisko tohto úradu. „Štatistický úrad podá v tejto veci podnet na generálnu prokuratúru,“ vyhlásila Benkovičová.

Sčítanie pritom podľa nej prebieha striktne podľa zákona z roku 2008 a európskej legislatívy. Identifikátory slúžia výhradne na to, aby sa vylúčilo opakované sčítanie tej istej osoby a po vylúčení dvojitých sčítaní budú formuláre vyhodnocované ako anonymné. „Predstava, že desať hodín pred začiatkom môžete meniť kľúčový prvok sčítania svedčí o tom, že si páni nenaštudovali naše materiály,“ komentovala výzvu Úradu na ochranu osobných údajov, aby Štatistický úrad upustil od povinného využívania identifikátorov. „Údaje sú chránené. Od nás nikdy žiadne dôverné údaje neunikli. Sčítacie formuláre sú anonymné a na tom Štatistický úrad aj trvá,“ vyhlásila Benkovičová.

Dodala, že aktuálne sčítanie po prvý krát prebieha aj pod európskou legislatívou a po prvý krát prebieha aj elektronickou formou. Na základe zákona z roku 2008 pribudli aj niektoré nové otázky. Benkovičová očakáva, že podobné zmeny nastanú aj pred sčítaním v roku 2021, ak sa bude konať.

Identifikátory vraj možno priradiť ku konkrétnej osobe

Úrad na ochranu osobných údajov v piatok vyz­val Štatistický úrad, aby bezodkladne informoval obyvateľov, že pri nadchádzajúcom sčítaní obyvateľov, domov a bytov nepôjde o anonymné zisťovanie údajov. Ako uviedol vo svojom stanovisku, nalepením číselného identifikátora obyvateľa na sčítací formulár, ktorý osoba vyplnila, sa osoba stáva priamo určená a osobné údaje nachádzajúce sa v sčítacom formulári možno priradiť konkrétnej fyzickej osobe.

Štatistický úrad podľa Úradu na ochranu osobných údajov neúplne a nesprávne informuje obyvateľov, keď tvrdí, že sčítací formulár neobsahuje meno a priezvisko. „V konečnom dôsledku sa tieto údaje na sčítací formulár dostanú prilepením číselného identifikátora,“ poukázal. Úrad na ochranu osobných údajov preto vyzval na zváženie upustenia od povinnosti nalepiť číselný identifikátor obyvateľa na sčítací formulár a nechal túto možnosť na slobodnom rozhodnutí obyvateľa.

30 debata chyba