Sociológ: Belousovová bude v boji o voliča SNS ťahať za kratší koniec

Slovenská národná strana (SNS) a nová strana poslankyne Anny Belousovovej si rozdelia súčasných voličov národniarov, prípadne takých, ktorí SNS podporovali v nedávnom čase a dnes sú nerozhodnutí. Bolo by prekvapivé, keby niektorá z nich začala získavať aj voličov iných strán. Povedal to sociológ Pavel Haulík, podľa ktorého bude pri tomto delení nová strana Anny Belousovovej v nevýhode.

25.05.2011 16:02
Pavel Haulík Foto:
Sociológ Pavel Haulík.
debata (5)

„Nemyslím si, že sa bude opakovať presne scenár z roku 2001, keď vznikli dva subjekty približne rovnakej váhovej kategórie z hľadiska preferencií,“ povedal Haulík. „Tentoraz značka SNS, ktorá ostane Jánovi Slotovi zohrá významnejšiu úlohu,“ dodal.

Keďže však súčasné preferencie SNS len tesne prekračujú hranicu zvoliteľnosti, konečný výsledok môže byť rovnaký ako v roku 2002, keď sa obidva národniarske subjekty nakoniec do parlamentu nedostali.

Haulík neočakáva, že nová strana Anny Belousovovej dokáže osloviť aj voličov mimo tradičného elektorátu SNS. „Skúsiť to môže, ale šanca uspieť je malá. Pani Belousovová je príliš jednoznačne spätá s SNS a politikou SNS, ktorej možno pripísať skutočnosť, že SNS dnes má existenčné problémy, respektíve, že sa dostala do rizikového pásma,“ dodal sociológ.

„Predpoklad, že by si potenciálni voliči dokázali pani Belousovovú vyseparovať z obrazu SNS, je malý,“ povedal s tým, že šanca novej strany podľa neho nie je väčšia, ako mali Konzervatívni demokrati Slovenska, ktorí sa oddelili od KDH.

Zároveň ale upozornil, že v tejto chvíli je ešte ťažké analyzovať novú stranu, o ktorej okrem faktu, že ju pripravujú poslanci Anna Belousovová a Rudolf Pučík, nie je známe takmer nič. „Neviem odpovedať na otázku, v čom bude modifikovať politiku SNS nový subjekt pani Belousovovej, aký program má SNS, na ktorý chce nadviazať. Tam okrem tej jednej témy (slovensko-maďarské vzťahy) nič iné nie je,“ uzavrel Haulík.

Poslanci Anna Belousovová a Rudolf Pučík 23. mája vystúpili z poslaneckého klubu Slovenskej národnej strany. Belousovová uviedla ako dôvod založenie nového politického subjektu, o ktorom chce zverejniť podrobné informácie, vrátane názvu, ešte tento týždeň. Zbierať podpisy pre jeho vznik začnú po tlačovej konferencii, ktorá by sa mala uskutočniť v piatok 27. mája. Pučík bude nasledovať Belousovovú do novej strany a vystúpi z SNS.

5 debata chyba