Simon nariadil stiahnuť z predaja španielske uhorky kvôli baktérii

Rezort pôdohospodárstva dostal podľa slov šéfa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Zsolta Simona (Most-Híd) v štvrtok o 15.38 h v rámci rýchleho výstražného systému informáciu, že úrady v Nemeckej spolkovej republike identifikovali na uhorkách pochádzajúcich od dvoch španielskych producentov a jedného distribútora baktériu Escherichia coli (E. coli).

26.05.2011 17:59 , aktualizované: 18:52
Zsolt Simon Foto:
Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon
debata (4)

„Preto sme prostredníctvom Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR začali sťahovať z predaja uhorky od týchto dvoch výrobcov a tohto distribútora z našej obchodnej siete. Nariadil sa aj zvýšený monitoring na všetku zeleninu, ktorá môže pochádzať od týchto výrobcov a od tohto distribútora,“ povedal Simon na brífingu. Ako dodal, ŠVPS SR zároveň vykoná pri kontrolách zvýšený monitoring u všetkej ostatnej zeleniny, ktorá sa nachádza v obchodoch v SR.

Európska komisia v štvrtok v B­ruseli informovala, že nebezpečné enterohemoragické črevné baktérie EHEC, ktoré sa v krátkom čase dramaticky rozšírili v Nemecku, kde spôsobili vážne zdravotné problémy stovkám občanov a viacerých z nich pripravili o život, sa rozšírili už aj do Holandska, Švédska a Veľkej Británie.

Minister Simon zdôraznil, že „baktérie nie sú v uhorkách, ale na nich“. „Je preto potrebné zeleninu dôkladne umývať, aby sme sa vyvarovali šíreniu takéhoto ochorenia nielen pre tento prípad, ale generálne,“ upozornil.
Aké je množstvo podozrivých uhoriek v distribúcii v SR, minister nevedel kvantifikovať, pretože „štatistické údaje o dovoze má rezort pôdohospodárstva len z januára a februára tohto roka“. „Práve z tohto dôvodu MPRV SR pri najbližšej novele zákona o potravinách chce zaviesť povinnosť nahlasovania dovozu potravín pochádzajúcich z územia mimo SR,“ oznámil.

Podľa podkladov MPRV SR producentmi sú španielske spoločnosti Pepino Bio Frunet S.L. Malaga a Hort o fruticola Costa de Almeria s.l. so sídlom v Roquetas de Mar Almeria. Distribútorom je nemecká spoločnosť Turan Gastronomie-Service GmbH Hamburg.

4 debata chyba