Slovensko neplánuje nasledovať ruský zákaz dovozu zeleniny z EÚ

Slovensko neplánuje podľa ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka zakázať dovoz zeleniny z členských krajín EÚ, keďže po tom, čo sa nepotvrdil pôvod nákazy baktériou E.coli (EHEC) zo španielskych šalátových uhoriek, stále nie je známy pôvodca ochorenia.

02.06.2011 07:16 , aktualizované: 13:53
uhorky, zelenina zo Španielska Foto: ,
Zelenina zo Španielska na pulte obchodu v nemeckom Hamburgu.
debata (1)

V reakcii na krok Ruska, ktoré s účinnosťou od štvrtka rána zakázalo dovoz všetkej čerstvej zeleniny zo všetkých krajín Európskej únie, to uviedol hovorca ministerstva Juraj Kadáš. „Každý štát únie má iné opatrenia, my ideme cestou kontrol. K 1. júnu sme na celom území Slovenska skontrolovali 96 prevádzok a takmer tritisíc ton zeleniny z dovozu, kontroly v obchodoch a skladoch naďalej pokračujú,“ povedal Kadáš. Ako doplnil, rezort robí maximum, aby informoval občanov, ako sa pred prípadnou nákazou chrániť. Ministerstvo zatiaľ nevie, či a ako Brusel zareaguje na postoj Ruska. „Či EÚ pristúpi k nejakým protiopatreniam, je skôr otázka na Európsku komisiu,“ odkázal Kadáš s tým, že v súčasnosti je na Nemecku, aby čo najskôr objavilo zdroj nákazy baktériou EHEC.

Ruské embargo podľa hovorcu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislava Nemca nebude mať na Slovensko markantný vplyv, keďže na ruský trh od nás smeruje minimálne množstvo zeleniny. „Slovensko v pestovaní zeleniny nie je sebestačné, čiže tento krok postihne predovšetkým veľkých producentov, akými sú Španielsko, Francúzsko, Nemecko a Taliansko,“ uviedol Nemec. Riziko pre Slovensko spočíva podľa neho v tom, ako zareagujú spotrebitelia u nás. „Ak sa ľudia vyľakajú a prestanú kupovať zeleninu práve v tomto období, keď sa začína sezóna a na pulty sa dostávajú produkty od domácich pestovateľov, môže to uškodiť,“ povedal Nemec. Situácia však podľa jeho slov zatiaľ nie je u nás dramatická.

Šéf ruského spotrebiteľského úradu Gennadij Oniščenko vyhlásil, že zákaz dovozu zeleniny z Európy do Ruska platí od štvrtka rána. Zeleninu, ktorá je už dovezená a je na ceste do ruských obchodov, úrady podľa neho skonfiškujú. Nákaza spôsobená baktériou EHEC už v Nemecku zabila 16 ľudí a nakazených je viac ako 1 500 ľudí v ôsmich európskych krajinách. Podľa agentúry Reuters Oniščenko nariadil stiahnuť z obchodov v Rusku všetku zeleninu z EÚ a odporučil Rusom, aby jedli predovšetkým doma vypestovanú zeleninu. „Zákaz dovozu sme zaviedli, pretože aj po takmer mesiaci nie je situácia stále pod kontrolou. Nie je známy ani zdroj nákazy, ani príčina rozšírenia,“ uviedol Oniščenko. Situácia sa podľa jeho slov v posledných dňoch zhoršila, čo je dôvod, prečo Rusko pristúpilo k nepopulárnym opatreniam.

1 debata chyba