Smrtiaca baktéria E.coli neznáša čistotu

Európu zaskočila smrtiaca epidémia, ktorú má na svedomí enterohemoragická baktéria Escherichia coli. Hoci nemecké laboratória už vyvrátili, že zdrojom nákazy sú španielske uhorky, lekári stále nepoznajú pôvod toxického variantu E.coli O104. Jesť či nejesť zeleninu a ako sa vôbec správať?

02.06.2011 12:00
zelenina, rajčina, paradajka, uhorka Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Napriek priveľa neznámym najúčinnejšou ochranou zostáva stopercentná čistota. Odporúča ju aj odborník na bakteriologické ochorenia, dekan Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Leonard Siegfried, ktorý sa zaoberá výskumom infekcií, spôsobených baktériami Escherichia coli.

Baktérie E.coli spôsobovali spravidla zápaly močových ciest. Teraz ľudia v Nemecku dostávajú krvavé hnačky, zlyhávajú im ľadviny a umierajú. Prečo si lekári nevedia rady s baktériou?
Predovšetkým si treba uvedomiť, že nie všetky baktérie Escherichia coli sú nebezpečné. Veľká časť z nich je prirodzenou súčasťou fyziologickej flóry človeka v črevnom trakte a je dôležitá napríklad pre produkciu niektorých vitamínov, alebo tvorbu ochranných protilátok. Baktérie Escherichia coli sú však schopné prijímať genetickú informáciu od iných baktérií, a to spôsobuje, že niektoré získavajú vlastnosti, ktoré podmieňujú ich schopnosť vyvolávať napr. hnačkové ochorenia, ale aj močové infekcie. V posledných 25 rokoch sa objavuje ochorenie s názvom hemolyticko-uremický syndróm (HUS), ktorý vyvolávajú baktérie E. coli produkujúce šiga toxín. Tento má schopnosť blokovať filtračnú schopnosť obličiek, čo môže viesť až k úmrtiu postihnutého človeka. Prípady ochorení, ktoré v súčasnosti zaznamenávame v niektorých krajinách Európskej únie (Nemecko, Holandsko, Dánsko, Veľká Británia, Švédsko), nie sú niečím novým, pretože sa objavujú od začiatku 80. rokov minulého storočia.

Prečo si s niektorými baktériami E.coli nevedia poradiť antibiotiká?
Použitie antibiotík, ktoré sa bežne nasadzujú pri liečbe infekcií spôsobených baktériami, je v prípade HUS kontraproduktívne, pretože antibiotiká môžu paradoxne zvýšiť produkciu toxínu baktériami E. coli O157:H7, ktoré ochorenie HUS spôsobujú najčastejšie. Súčasnú epidémiu HUS však spôsobujú E.coli O104:H4. Od roku 2010 sa experimentálne pri liečbe HUS používa Eculizumab (monoklónová protilátka), schválená v Spojených štátoch aj v Európskej únii.

Možno by sa ochorenie, ktoré baktéria E.coli spôsobuje, ľahšie liečilo, keby odborníci vedeli, odkiaľ vlastne prichádza. E. coli je však takrečeno okolo nás a v nás. Čo sa teda mohlo stať?
Je pravda, že informácie o zdroji infekcie sú protichodné. Viacerí odborníci tvrdili, že sú to uhorky vypestované na hospodárstvach v Španielsku, ale objavili sa aj názory, že zdrojom infekcie môže byť aj iná zelenina, napríklad paradajky, baklažány a hlávkový šalát. Navyše, výskyt HUS môže súvisieť aj s mierne odlišnými stravovacími návykmi v krajinách južnej Európy, kde sa viac používajú niektoré pochutiny, napr. balsamico (vinný ocot) pri príprave šalátov, ale aj digestívne nápoje po jedle. Ocot v šalátoch, ktorý zvyšuje kyslé prostredie v žalúdku, aj kvapka dobrého alkoholu po jedle sa nikdy baktériám nepáčili.

Prečo je také ťažké zistiť zdroj bakteriálnej nákazy?
Vystopovanie zdroja nikdy nie je ľahké napriek zlepšujúcej sa diagnostike. Považujem za logické, ak sa Nemci vydali po zeleninovej stope, hoci už vylúčili španielsku možnosť. Keďže sa baktérie E.coli prirodzene vyskytujú v zažívacom trakte dobytka a domácich zvierat, nikoho nemôže prekvapiť, že z týchto zvierat sa baktérie môžu cez organické hnojivo dostať na zeleninu. Lenže nákazlivé môže byť aj surové, nedostatočne tepelne spracované mlieko. V Kanade pred tridsiatimi rokmi prvé prípady hemolyticko-uremického syndrómu súviseli s hamburgermi, ktoré obsahovali pomleté hovädzie mäso. Príčinou bol neporiadok na bitúnkoch. Ako vidíte, nákaza rotuje, aj preto ju ťažko vystopovať.

V posledných rokoch sú hitom biofarmy, na ktorých hnoja pôdu organickými hnojivami. Nie je paradoxne biozelenina nebezpečnejšia ako zelenina z obyčajných – konvenčných fariem?
Toto je trochu sugestívna otázka, ktorá by mohla dostať biofarmy do nepriaznivého svetla. Maštaľný hnoj síce je zdrojom baktérií E.coli, ale to neznamená, že by sa nemal používať pri pestovaní zeleniny. Podstatné je, aby spotrebiteľ zeleninu pred konzumáciou dôkladne poumýval.

Všetci odborníci sa zhodujú, že najlepšou obranou proti E.coli je hygiena – hygiena pri pestovaní zeleniny, manipulácii v skladoch a samozrejme hygiena v kuchyni. Stačí na likvidáciu E.coli prúd vody?
S týmto názorom môžem len súhlasiť. Dodržiavanie zásad hygieny je najlepšou cestou ochrany pred ochorením, ktoré baktérie E.coli spôsobujú. Optimálny rast baktériám E.coli zabezpečuje teplota 37 0C, niektoré kmene sa môžu množiť až do teploty 49 0C, z čoho vyplýva, že napr. preliatie zeleniny horúcou vodou, by malo zabezpečiť odstránenie týchto baktérií.

Jednou zo záhad nového kmeňa baktérie E.coli je, že napáda skôr ženy ako mužov. Aj v Nemecku zomrelo viac žien ako mužov. Naozaj to môže byť preto, že ženy viac jedia zeleninu, a to zeleninu z biofariem?
Nie je jednoznačné vysvetlenie na fakt, že väčšina obetí syndrómu HUS sú ženy. Môže to byť aj tak, ako v otázke naznačujete, ale môžu to byť aj iné faktory.

Prv si baktérie E.coli vyberali obete spomedzi mladistvých, v Nemecku je na rade dospelá populácia. Máte preto nejaké vysvetlenie?
Stále platí, že deti sú najcitlivejšie na ochorenie, ktoré baktérie E.coli spôsobujú. Pri prípadoch z posledného obdobia je však dôležitá skutočnosť konzumácie infikovanej zeleniny, konzumovanej príslušníkmi staršej populácie.

Nesúvisí to s oslabením ich imunitného systému?
Je známe, že seniori majú menej funkčný imunitný systém, nie je teda možné vylúčiť, že faktor veku môže hrať významnú úlohu aj pri nákaze HUS, spôsobenej baktériami Escherichia coli.

Nie je nákaza EHEC daňou za blahobyt, teda za to, že máme plné regály zeleniny, ovocia, ale často z opačného konca Európy či sveta?
Nedomnievam sa, že nákaza HUS, ktorú spôsobujú baktérie E.coli (EHEC-enterohemorhagic E.coli), je daňou za blahobyt. Skôr si treba uvedomiť, že to čo platilo pri prevencii nákaz v minulosti, platí aj dnes. Výskyt nákaz výrazne znižuje dodržiavanie hygienických zásad – dôkladné umývanie rúk, ale aj umývanie zeleniny a ovocia pred konzumáciou.

8 debata chyba