Pride 2011: Hrdý pochod bez výstredností

Bratislavský dúhový pochod neheterosexuálov za zrovnoprávnenie je iný, ako stretnutia gayov a lesieb v ostatných európskych metropolách. Pride 2011 bol čo do počtu skromný a bez výstredností.

04.06.2011 18:50
Dúhový pochod, Pride, Bratislava Foto:
Na podujatie prišlo aj veľa cudzincov.
debata (19)

Christian Strauss z Rakúska prišiel do Bratislavy hlavne zo zvedavosti. „Počul som o minuloročnom konflikte a aj preto som prišiel. Zúčastnil som sa už na viacerých pochodoch v západnej Európe, všetky boli masovejšie, ako tento. Napríklad v Štokholme, v krajine, kde LGBT majú všetky práva ako ostatní, sa na dúhových pochodoch angažuje aj veľa politických strán,“ uviedol.

Organizátor obdobného podujatia z Budapešti Milan sa všetkým predstavil, „ahoj, som teplý Maďar“. Neskôr pre Pravda.sk uviedol, že v Maďarsku, podobne ako na Slovensku má neheterosexuálna menšina obavy pochodovať v dúhovom sprievode. „Pred štyrmi rokmi nás pravicoví radikáli brutálne napadli,“ povedal.

Obavy o svoje zdravie mali vraj aj homosexuálni kamaráti Veroniky Hanzlíkovej z obce pri Nových Zámkoch. „Som heterosexuálka, do Bratislavy som ale prišla podporiť mojich kamarátov za ich zrovnoprávnenie. Nehanbím sa za to, keď ma v televízii uvidí moja rodina, bude stáť za mnou a ostatní ma nezaujímajú,“ skonštatovala.

Veronika nevidí problém ani v tom, aby si homosexuáli mohli adoptovať deti a ako príklad uviedla klišé o harmonickom páre gayov a heterosexuálnom manželstve alkoholikov. „O čo by boli tí homosexuáli rodičia horší?,“ opýtala sa.

Hlavne zvedavosť pritiahla na tohtoročný pochod Zuzanu Kardošovú. „Bola som zvedavá, či Pride je skutočne taký, ako sa o ňom píše,“ povedala pre Pravda.sk. Nesúhlasí so všetkými záujmami organizátorov Pride pohodu. „Aká diskriminácia,“ opýtala sa. „S priateľkou, keď si dáme pusu, nikto sa nepozastaví, nie je to tak, ako sa to prezentuje,“ dodala. Ohľadne chýbajúcej legislatívy pre LGBT uviedla, že nevie, či je „Slovensko natoľko vyspelá krajina, aby si poradila aj takýmito otázkami. Veď sa pozrite, čo sa tu deje okolo oveľa jednoduchších problémov,“ ukončila rozhovor.

Na pochod prišli aj parlamentní liberáli z SaS. Šéf strany Richard Sulík obvinil KDH, že nabúrava ich legislatívnu snahu v prospech homosexuálov. Naznačil, že naopak raz jeho strana možno zablokuje niektorú z iniciatív kresťanských demokratov. Jeho stranícky kolega a minister práce Jozef Mihál bol zasa presvedčený, že práve vďake jeho účasti dá polícia na účastníkov pochodu väčší pozor.

19 debata chyba