Slovensko má problémy s rovnosťou žien

Na Slovensku pretrváva nerovnosť medzi ženami a mužmi a prejavuje sa nižším mzdovým ohodnotením žien a ich menším zastúpením v politike.

07.06.2011 08:00
únava, stres, práca, počítač, napätie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vyplýva to z analýzy ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Nelichotivú situáciu potvrdilo aj medzinárodné porovnanie rovnosti pohlaví.

Zamestnankyne zarábali vlani podľa analýzy priemerne takmer 706 eur mesačne, čo bolo takmer o štvrtinu menej ako ich kolegovia. Naopak, k istému zlepšeniu došlo na trhu práce, k čomu však neprispela vyššia zamestnanosť žien. „Rozdiely sa stierali nie vďaka zlepšujúcej sa situácii žien, ale pre zhoršujúcu sa situáciu mužov,“ upozornilo ministerstvo. Bez práce bolo vlani 14,6 percenta žien a 14,4 percenta mu­žov.

Tradične slabé zastúpenie majú ženy v politike. Bilanciu nezlepšila ani terajšia vláda, hoci na jej čele je po prvý raz v histórii Slovenska žena. Premiérka Iveta Radičová a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská sú jediné zástupkyne žien v 15-člennom kabinete. S výnimkou Európskeho parlamentu, do ktorého sa dostalo päť žien z celkového počtu 13 zástupcov Slovenska, podiel žien vo volených orgánoch na národnej, regionálnej a miestnej úrovni dosahuje len 20 percent. Lepšia situácia je podľa ministerstva len medzi podnikateľmi a v prípade vedúcich pracovníkov, kde sa zastúpenie žien zhruba vyrovná priemeru Európskej únie.

Na nerovnosť žien a mužov v spoločnosti poukázala napríklad vlaňajšia správa Svetového ekonomického fóra. Slovensko v ňom skončilo na 71. mieste, na porovnanie: bolo to šesť miest za Českom. Najlepšie hodnotenie si zo 134 krajín vyslúžili Island, Nórsko, Fínsko a Švédsko.

debata chyba