Leto by malo byť nadnormálne teplé

S Medardom by mali prísť dni, keď často prší. Tento rok je však počasie úplne iné ako zvyčajne. Trvalé zrážky, na ktoré sme v tomto ročnom období zvyknutí, tento rok chýbajú a aj v nasledujúcich dňoch budú prevládať len búrky.

08.06.2011 10:15
Dážď, búrka, počasie Foto:
"Medardova kvapka, štyridsať dní kvapká." Bude platiť toto porekadlo aj tento rok?
debata (2)

„Práve preto je rozloženie vlahy veľmi nerovnomerné,“ vysvetľuje Pavol Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal včera večer varovanie pred búrkami na celom Slovensku. Pre väčšinu územia vyhlásili výstrahu prvého stupňa, pre Záhorie, západ Podunajskej nížiny, stredné Pohronie a juh stredného Slovenska výstrahu 2. stupňa. Úhrny zrážok v týchto oblastiach môžu dosiahnuť 40 až 70 milimetrov. Varoval najmä pred prívalovými zrážkami, pri ktorých sa môžu prechodne nebezpečne zvýšiť vodné hladiny hlavne na malých tokoch.

Obec Častá v okrese Pezinok bola včera pod vodou po prívalovom daždi. Voda strhla všetky mosty na úseku cesty od Papierničky po Pílu. Na mieste zasahovali hasičské jednotky. Podľa riaditeľa krajského riaditeľstva hasičského zboru v Bratislave Pavla Mikuláška mali pre prípadnú evakuáciu obyvateľov pripravený vrtuľník a letcov. Podobnú situáciu mali podľa informácií na tvnoviny.sk aj v obciach Doľany a Píla v Pezinskom okrese. Obcou Píla sa prevalila dvojmetrová vlna a jej obyvateľov museli evakuovať. Zaplavilo aj časť obce Terany v okrese Krupina. Pre hrozbu vyliatia vodnej nádrže vyhlásili v obci Horné Orešany pri Trnave 3. stupeň povodňovej aktivity.

Búrky k tomuto ročnému obdobiu patria, ale podľa meteorológa je ich už veľa. „Na niektorých miestach bolo teraz búrok až príliš veľa, ale ešte stále zostali regióny, do ktorých v posledných dvoch týždňoch akosi netrafili a nedostatok vlahy je tam citeľný. Je to veľmi rozdielne,“ vraví Faško. Aj keď pri búrkach naprší veľa, veľký úžitok neprinesú. „Voda sa nezužitkuje tak, ako keby bol trvalý dážď a teploty by neboli také vysoké. Ideálne v tomto čase by bolo, keby sa letné počasie striedalo s daždivým a chladnejším, ako to v júni má byť,“ dodáva.

Pred dvomi rokmi bola na konci júna a na začiatku júla podobná poveternostná situácia, búrky neprichádzali od západu, ale skôr z juhovýchodnej časti, tak ako teraz. „Toto je trošku zvláštne, aj dusno trvá už príliš dlho. Dusno v tomto ročnom období síce býva, ale trvá len jeden až tri dni, a potom príde front, ktorý to všetko vymetie a zostane čerstvejší vzduch,“ vraví Faško.

Nadnormálne teplé bude podľa meteorológov aj leto. „Prostredie je už teraz dosť prehriate a teploty vzduchu, ktoré boli zaznamenané na konci mája a na začiatku júna, už dosiahli úroveň, ktorá je štandardná vtedy, keď leto vrcholí, teda v druhej polovici júla,“ vraví Faško.

Vyskytli sa už dokonca aj tropické dni, ktoré sa začali počas poslednej májovej dekády, takmer o tri týždne skôr ako vlani. Tropická noc sa vyskytla z piatka na sobotu v Košiciach, keď teplota neklesla pod 20 stupňov. „To je tiež príznak toho, že je naozaj veľmi teplo, lebo tropické noci v našich podmienkach pristanú skôr prázdninám,“ vraví Faško.

Podľa praktického lekára Petra Liptáka si v dni, keď je dusno, treba dávať pozor na hydratáciu. „To je vlastne naša klimatizácia,“ vraví. Problémy hrozia najmä ľuďom, ktorí nedodržiavajú pitný režim. „Deti, starí ľudia a manažéri, ktorí sa stále niekde naháňajú a nepijú vodu. Hrozí im prehriatie a stavy, keď chýba voda a človek je prehriaty. Vtedy môže odpadnúť,“ vraví Lipták. Ľudia podľa neho zabúdajú piť, lebo nepociťujú smäd. „Sú odkázaní na to, že im niekto vodu ponúkne. Manažéri a starí ľudia smäd nepociťujú, ale pociťujú priamo ťažkosti. To je ich smäd. Keď ľudia odpadnú, sú dýchaviční, bolí ich chrbtica, kosti, uši alebo sa boja, že umrú, to je vlastne ich smäd,“ upozorňuje Lipták.

Tak skoro sa neskončí ani obdobie búrok. Ľudia by mali preto pamätať na to, že búrka je nebezpečná – každý rok pri búrkach niekto zomrie, v Maďarsku v tieto dni zaznamenali dva prípady. Terajšie búrky sú totiž intenzívne aj čo sa týka elektrických výbojov, s čím je spojené aj riziko zásahu človeka.

Dusno trochu ustúpi aspoň v najbližších dňoch. V druhej polovici týždňa by sa k nám mal dostať od západu trošku chladnejší a zrejme aj suchší vzduch. Ten, kto nemá rád vysoké teploty a zle sa mu dýcha, sa teda môže tešiť na víkend. „Trošku bude aj fúkať, bude to osviežujúce,“ vraví Faško.

2 debata chyba