Zaplavené obce nemajú pitnú vodu ani elektrinu, pomáhajú vojaci

Obce Dlhá, Borová, Vištuk, Budmerice, Štefanová, Doľany, Častá, Píla a Dubová sú pre utorkovú povodeň bez pitnej vody z vodovodu. Hovorca Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) Zenon Mikle uviedol, že prerušená dodávka vody sa týka viac ako 9-tisíc ľudí. Spoločnosť pre obce zabezpečuje náhradné zásobovanie z cisterien.

08.06.2011 11:57 , aktualizované: 14:08
povodeň, prietrž mračien, Píla-Častá Foto:
Cez obec Píla sa prehnala prívalová vlna.
debata (8)

Mikle povedal, že odstraňovanie porúch a rekonštrukciu vodárenských zariadení komplikuje fakt, že väčšina postihnutého územia nie je prístupná. „Prioritou spoločnosti je zabezpečiť náhradné zásobovanie v cisternách s pitnou vodou,“ povedal Mikle. V tejto činnosti BVS vypomáhajú Trenčianska vodárenská spoločnosť a Trnavská vodárenská spoločnosť.

Situáciu komplikuje aj problém s výpadkom elektrického prúdu. K dispozícii sú laboratóriá, ktoré monitorujú kvalitu dodávanej vody v cisternách tak, aby vyhovovala normám. „V tejto súvislosti spolupracujeme aj s regionálnymi hygienikmi,“ dodal hovorca Mikle. Bratislavská vodárenská spoločnosť pracuje na dočasnom sprevádzkovaní svojich sietí v postihnutej oblasti.

Postihnutým obciam už pomáhajú vojaci

Vojaci pomáhajú od skorých ranných hodín v obciach, ktoré postihla povodeň. Skupina vojakov preverí aktuálnu situáciu aj v obci Horné Orešany, kde je strhnutý most, a v Doľanoch, kde sú podmyté cesty s naplaveným bahnom. Najhoršia situácia je v obci Píla, kde strhlo hlavný most.

V lokalite nasadili 21 vojakov zo ženijného práporu Sereď a vyčlenili ťažkú ženijnú techniku na uvoľňovanie zatarasených ciest, na odstraňovanie bahna a kmeňov. „K dispozícii tam máme tatrovky, univerzálny nakladač aj motorové píly,“ uviedol šéf rezortu obrany.

Škody na majetku v obci Píla v okrese Pezinok, ktorou sa v noci prehnala prívalová voda, sú značné, zatiaľ nevyčísliteľné. Ako uviedol starosta obce Radoslav Mičunek, pôjde o obrovské čiastky. „Minulý rok sme kolaudovali z európskych fondov ihrisko, jeho zadná časť celá zmizla. Je to katastrofálne,“ uviedol. Kedy budú škody odstránené je podľa neho ťažké povedať, záleží to od technikov a hasičov, ako sa im s tým podarí vysporiadať. Poškodené boli podľa starostu desiatky domov a evakuovali desiatky ľudí, presné čísla však zatiaľ povedať nevedel.

Lipšic: Na prívalové dažde si budeme musieť zvyknúť

Podľa ministra vnútra Daniela Lipšica, ktorý bol situáciu osobne skontrolovať, na prívalové dažde, ktoré sa v posledných rokoch opakujú, si budeme musieť na Slovensku zvyknúť. „Tu spadlo v utorok v noci asi 100 mm zrážok, to je sto litrov na milimeter štvorcový. Ak to spadne z tých úbočí, tak naozaj z malého potôčika vznikne obrovská ničivá sila. Musíme sa naučiť s takouto situáciou vysporiadať,“ uviedol Lipšic. Zložky rezortu vnútra boli na mieste podľa neho pomerne rýchlo, zásahové jednotky prišli po 13–14 minútach, boli tu hasiči, záchranné brigády a dnes ráno pomáhajú hasičom aj vojaci, v teréne sú aj psychologické tímy. V utorok bola pripravená na vzlietnutie letka ministerstva vnútra, ale nebolo potrebné ju použiť.

Miestni sa na podobnú situáciu nepamätajú. Foto: SITA
povodeň, prietrž mračien, Píla-Častá Miestni sa na podobnú situáciu nepamätajú.

Ministra zaujíma aj situácia v Častej. Chce sa informovať o potrebe finančne riešiť zabezpečovacie práce z prostriedkov rezortu životného prostredia, aby sa život v obci mohol čo najskôr vrátiť do normálu. „Pre budúcnosť bude jednou z priorít rezortu vnútra, ale aj individuálneho záchranného systému, aby sme boli pripravení na práve takéto situácie prívalových dažďov, ktoré sa môžu vyskytnúť v ktorejkoľvek oblasti Slovenska,“ uviedol Lipšic.

Hasiči od utorka večera monitorujú situáciu, zisťujú aké sú potreby a neustále ich aktualizujú. Momentálne sú na ceste nádoby na vodu, pripravené sú vysušovače a elektrocentrály. Podľa hasičov až v dnešných ranných hodinách sa podarilo zistiť presný stav vecí, ktorý je horší ako očakávali v v utorok. Predpokladajú však, že budú v stave aby naplnili všetky základné potreby všetkých obyvateľov.

Hasiči evakuovali do dvadsať ľudí. Niektorí občania odišli z domov samostatne, v niektorých prípadoch museli hasiči pri evakuácii použiť aj techniku. „Zasahovali sme hasičskou technikou, ale aj ťažkou technikou z hasičských záchranných brigád, kde sme vykonávali okamžité spriechodnenie vodného toku, aby sa voda nešírila ďalej do záhrad a domov,“ uviedol prezident Hasičského a záchranného zboru Alexander Nejedlý. Hasiči poskytli aj psychologickú podporu, dnes pokračujú zabezpečovacie práce a pracujú na odstraňovaní následkov.

Mohutná prívalová vlna zaliala horskú dolinu v...
Mohutná prívalová vlna zaliala horskú dolinu v...
+14Mohutná prívalová vlna zaliala horskú dolinu v...
8 debata chyba