Ako malý Dunaj, tak sa to valilo...

Zničené chodníky, záhrady, pivnice, garáže. Všade nekonečné blato a skaza. Polámané stromy, pováľané kvety, mŕtve zvieratá. Aj nepoužiteľné mikrovlnky, televízory a chladničky. Ľudia vynášajú pred domy zablatené veci, brodia sa v blate a špinavej vode. Takúto spúšť narobila utorňajšia búrka v obciach Píla, Doľany, Horné Orešany, Zvončín, Suchá nad Parnou a ďalších v okrese Trnava.

08.06.2011 18:27
záplavy, povodeň, Píla Foto:
Nánosy bahna zaplavili po prietrži mračien mnohé domy.
debata (12)

Niektorí ľudia sú zúfalí a nie je im do reči, posielajú novinárov preč, iní sú radi, že sa aspoň horšie nestalo.

Voda vo vodnej nádrži pri Horných Orešanoch je kalná, hladina je neobvykle vysoká a dolu žľabom sa valí s obrovskou rýchlosťou a hukotom. Šéf záchranárov z Trnavského kraja Vladimír Mrva prišiel spolu s kolegami zmonitorovať situáciu. Podľa neho vodné dielo už ide na svoje maximum, takže ak neprídu ďalšie dažde, situácia je stabilizovaná. „Voda však už prepadáva cez prepad, to znamená, že preteká zvrchu,“ vysvetľuje a vraví, že sú pripravení zachraňovať ľudské životy.

Časť dediny Doľany na tom nie je tak zle, obyvatelia akurát nemajú pitnú vodu. „Búrka nám zničila kanalizáciu, trošku to vylialo žumpu, smrdela celá ulica. Keď splachujem, tečie žltá voda a z kohútika vôbec netečie,“ vraví Lucia Mruškovičová (22) z Dolian.

Vyššie v dedine je situácia podstatne horšia. Všade plno blata, zničené chodníky a stromy. Ľudia postávajú pred domami a debatujú, brodia sa blatom, likvidujú katastrofu, ako vedia. „Niečo hrozné. To človek musí vidieť, to sa nedá opísať,“ opisuje situáciu Vladimír Vranko (46). Tiež vraví, že takú vodu si ešte nepamätá a aj starí ľudia vravia, že takú potopu nezažili.

Najväčšia katastrofa je v obci Píla, pod hradom Červený Kameň. Pomáhajú tu hasiči, polícia uzavrela pre autá cestu do obce, cesta je neprejazdná. Voda v potoku hučí a valí sa obrovskou silou.

Hneď skraja obce sa naskytne návštevníkovi dramatický pohľad. Obyvatelia zaplaveného domu vynášajú von úplne zablatený gauč. Vonku stoja ďalšie zablatené časti nábytku, zhromažďuje sa tu zablatený riad, vázy, mikrovlnka, televízor. Všetko voda zničila. Na dvore leží uhynutá ovečka, dve sú nezvestné.

„Nebola som tu, keď prišla tá vlna. Až v stredu som prišla a vidíte, čo tu máme. Celý dom mám zaplavený,“ vraví Ružena Ravaszová (46), a volá nás do domu, do ktorého sa pre vodu ani nedá vojsť. Dom zdedili po babke a slúži im len ako chalupa. „Vidíte tú čiaru na dome? Vidíte blato?“ ukazuje na čiaru vo výške asi meter a pol. Až potiaľ siahala voda.

Celý článok si môžete prečítať v štvrtkovom vydaní denníka Pravda.

Mohutná prívalová vlna zaliala horskú dolinu v...
Mohutná prívalová vlna zaliala horskú dolinu v...
+23Mohutná prívalová vlna zaliala horskú dolinu v...

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba