Fico: Koalícia chce za každú cenu šéfovať ÚVO, Radičová všetkých oklamala

Premiérka Iveta Radičová podľa predsedu Smeru Roberta Fica všetkých oklamala, pretože tvrdila, že pozície, ktoré patria opozícii, jej aj zostanú. "Koalícia chce za každú cenu obsadiť miesto šéfa Úradu pre verejné obstarávanie, aby sama kontrolovala vlastný biznis," vyhlásil Fico pred novinármi v reakcii na to, že vláda odmietla kandidáta Smeru na tento post.

08.06.2011 18:42 , aktualizované: 19:57
Robert Fico Foto:
Predseda Smeru Robert Fico.
debata (18)

Návrh nového kandidáta na post predsedu Úradu pre verejné obstarávanie po nezvolení nominanta Smeru Jána Valka nebudú predkladať politické strany koalície, ubezpečuje premiérka Iveta Radičová. „Chcem vás ubezpečiť, že to nebude ani stranícky, ani politický nominant,“ povedala na tlačovej besede po rokovaní vlády. O ďalšom postupe bude informovať.

Nepísané právo, že vedenie Úradu pre verejné obstarávanie patrí opozícii, podľa premiérky neznamená, že vláda musí prijať akýkoľvek návrh. „Tak ako opozícia má právo navrhnúť kandidáta, tak má vláda povinnosť a zodpovednosť akceptovať iba taký návrh, ktorý bude zodpovedať predpokladom a kvalitám na takúto významnú funkciu,“ vyhlásila premiérka. Podľa nej mal predseda strany Smer Robert Fico dostatok času predložiť návrh takého kandidáta, ktorý by splnil dohodnuté kritériá – prvý raz aj druhý raz.

„Pretože trval na kandidátovi, ktorý nespĺňa dohodnuté kritériá, odmietol navrhnúť iného kandidáta, nedodržal dohodu o kritériách na nomináciu a tak sám znemožnil, aby vláda mohla na tento post navrhnúť politického nominanta strany Smer,“ tvrdí Radičová.

Post šéfa ÚVO doteraz patril opozícii. Preto Radičová vyzvala najsilnejšiu opozičnú stranu, aby kandidáta navrhla. Smer tak urobil. Podľa medializovaných informácií jednou z výhrad proti Valkovi bolo, že nemá podporu celej opozície a už raz ho odmietla. Keď ho totiž Smer chcel presadiť do dozornej rady FNM, nehlasovala za neho v parlamente nielen väčšina koalície, ale ani SNS, napísal denník SME. Ďalšou výhradou bolo, že Valko ako šéf JAVYSu podpísal bez výberového konania zmluvu so spoločnosťou ČEZ na výstavbu novej jadrovej elektrárne.

Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Roman Šipoš, ktorý zastával tento post ako nominant opozičného Smeru od 7. júla minulého roka, sa rozhodol odstúpiť z funkcie k 11. aprílu. Koalícia kritizovala ÚVO, že rozhodnutia úradu trvajú niekedy celé mesiace a v značnom rozsahu zastavujú proces verejného obstarávania.

18 debata chyba