Osobitné odškodné ľudia od štátu nedostanú

Obyvatelia postihnutých obcí sa od vlády osobitnej finančnej pomoci nedočkajú. V priebehu noci na stredu a a celej stredy sa síce do postihnutých oblastí v Malých Karpatoch prišli ukázať postupne až štyria členovia vlády, na rokovaní kabinetu však žiadnu finančnú podporu neodsúhlasili.

09.06.2011 07:29
záplavy, povodne, Terany Foto:
Pánovi Jánovi Filovi zaplavilo bahno dom a zničilo jeho zariadenie.
debata (16)

„Obnovujeme dodávky základných elementárnych náležitostí a začne sa aj s úpravou terénu, aby sa tu život dostal čo najskôr do normálnych koľají,“ uviedla premiérka Iveta Radičová.

Obciam štát poskytol aj 31 vojakov, techniku na odstraňovanie škôd a zamestnancov úradu práce v Pezinku, ktorí by ľuďom mali pomáhať so starostlivosťou o deti či starostom pri vybavovaní finančného príspevku na odstraňovanie škôd po povodniach. Parlament ponúkol pre ľudí v prípade potreby ubytovanie vo svojom účelovom zariadení v Papierničke. Najväčšie škody sú v Píle, ktorá zostala odrezaná od sveta, potom v Častej, Doľanoch a Horných Orešanoch. Rozbúrená voda v týchto miestach zaplavila domy, zničila mnohé komunikácie či strhla most. Stovky ľudí tu navyše zostali bez dodávok pitnej vody a elektriny.

Okrem západného Slovenska búrka zasiahla aj obec Terany v okrese Krupina. Spúšť tam prišla za sedem minút, len toľko totiž trval intenzívny prívalový dážď. V tretine obce však spôsobil záplavy pivníc, dvorov, ciest. Okrem vody ich zaplavilo aj bahno, ktoré so sebou zniesla z okolitých kopcov.

Odstraňovať následky pomáhali aj hasiči zo Šiah a Levíc. V obci bol pôvodne vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity, včera ho znížili na dvojku. Blesk znefunkčnil obecný rozhlas, od prúdu odpojil aj obecný úrad. Pršalo aj včera, našťastie bez vážnejších následkov. Prvé škody na obecnom majetku vyčíslili na asi päťtisíc eur. Ďalšie vyčíslia obyvatelia obce.

Jána Fila voda s bahnom doslova vyhnali z domu. „Zalialo prístupovú cestu, dvor, hospodárske budovy, ale aj zariadenie domu. Zničilo obývačku, spálňu, všetko. Časť nábytku a vecí sme museli vyhodiť, niečo budeme vysušovať,“ hovorí nešťastne nezamestnaný muž, ktorý v dome žil s družkou a jej synom v skromných podmienkach.

Starostka Terian Iveta Gajdošová rodine poskytla kľúče od štvorizbového obecného bytu. „Môžu tam dočasne zostať, kým svoj dom opäť neurobia obývateľným,“ povedala. Filo a jeho blízki však aj tak prespali na posteliach olízaných bahnom. Zo strachu, aby im nejaký zlodej neodniesol aj to málo, čo im ešte zostalo.

16 debata chyba