Kandidátom Smeru na generálneho prokurátora je opäť Trnka

Kandidátmi vo verejnej voľbe generálneho prokurátora sú Jozef Čentéš a Dobroslav Trnka. Čentéša navrhla koalícia a Trnku opozičný Smer, SNS vlastnú kandidatúru podľa hovorkyne národniarov Jany Benkovej nepredloží.

10.06.2011 16:58
Dobroslav Trnka Foto:
Kandidát Smeru na generálneho prokurátora Dobroslav Trnka
debata (6)

„Päť minút po tretej hodine som návrh priniesol do podateľne,“ povedal Mojmír Mamojka zo Smeru. Lehota na podávanie kandidatúr vyprší v piatok o 20:00. Podpredseda Smeru Marek Maďarič zároveň avizoval, že ak ústavný súd nenariadi, aby sa voľba zmenila na tajnú, svojho kandidáta strana možno stiahne.

Sulík avizoval, že schôdzu, na ktorej sa bude verejne voliť generálny prokurátor, zvolá na piatok 17. júna, vstúpiť do nej však môže ústavný súd. Zastupujúci generálny prokurátor Ladislav Tichý sa na súd obrátil s podaním, že verejná voľba porušuje právo poslanca na slobodný výkon mandátu a že pravidlá sa menia v priebehu voľby.

Na ústavný súd sa vzápätí obrátil aj Sulík, ktorý sa nazdáva, že Tichý nemal právo na podanie na ústavný súd. Argumentuje, že Tichý nemá právomoci generálneho prokurátora vymenované v ústave, nebol do funkcie generálneho prokurátora zvolený parlamentom a vymenovaný prezidentom. Sulík sa odvoláva na predchádzajúci judikát súdu, podľa ktorého, ak nie je stanovené inak, právomoci ústavných činiteľov vymenované v ústave môžu ústavní činitelia vykonávať len osobne.

6 debata chyba