Španielsko aj Poľsko bránia svoju podporu Dúhovému pochodu

Španielske veľvyslanectvo sa opätovne postavilo za práva neheterosexuálnych ľudí. "Španielsko chápe, že rovnosť práv neheterosexuálov s heterosexuálmi patrí do oblasti ľudských práv, ktorých obrana a propagácia predstavuje jednu z hlavných priorít našej zahraničnej politiky," uviedol veľvyslanec José Ángel López Jorrin.

11.06.2011 12:07
Dúhový pochod, Pride, Bratislava Foto:
V Bratislave sa konal druhý ročník Dúhového pochodu.
debata (1)

Spolu s veľvyslancami ďalších 18 krajín a Európskej únie podporil Dúhový pochod za práva lesieb, gejov, bisexuálov a transgender osôb v Bratislave. Za to ambasádorov následne napadlo 22 slovenských konzervatívcov, ktorí označili ich podporu pochodu za nešťastnú, zasahujúcu do vnútorných vecí Slovenska a snažiacu sa vyviezť ideológiu, ktorá sa môže ukázať cestou do slepej uličky.

Odporcovia pochodu a zrovnoprávnenia homosexuálov v manželstve či rodičovstve sa v mnohom odvolávajú na učenie katolíckej cirkvi. Odpor konzervatívnych častí spoločnosti vyvolalo zo začiatku zrovnoprávnenie aj v tradične katolíckom Španielsku, dnes už je však bežnou súčasťou života.

„Neheterosexuáli v Španielsku majú vo všetkých oblastiach presne tie isté práva ako heterosexuáli, bez akéhokoľvek obmedzenia, a španielska legislatíva, od ústavy až po všetky normy nižšieho stupňa a špecifického a sektoriálneho charakteru, vyslovene zakazuje diskrimináciu z dôvodu pohlavia alebo sexuálnej orientácie. V súčasnosti je stav úplnej rovnosti plne akceptovaný a nepredstavuje konfliktnú tému,“ konštatoval Jorrin.

Podľa sociologičky Márie Suríkovej zo SAV tu hrá význam kultúrny, nie náboženský rozdiel. Slováci stále vnímajú homosexualitu ako vec morálky, dve tretiny sú voči jej verejným prejavom netolerantné.

Rozdiel medzi Španielskom a Slovenskom vysvetľuje politológ Radovan Geist z portálu Euractiv.sk iným historickým vývojom. Španielska katolícka cirkev sa významne skompromitovala spoluprácou s Francovým režimom, po jeho páde sa jej vplyv oslabil a Španielsko dnes patrí medzi najliberálnejšie štáty, aj čo sa týka mäkkých drog.

Podporu Dúhovému pochodu opätovne potvrdilo aj Poľsko. To, že sa pripojilo k vyhláseniu západných ambasádorov, prekvapilo i organizátorov pochodu. Doma za to čelí vláda Donalda Tuska útokom konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť. Rovnako ako Vladimír Palko a slovenskí konzervatívci považujú podporu za neprípustné zasahovanie.

„Nebol to pokus o zasahovanie do vnútorných záležitostí Slovenska a ani legislatívny nátlak. To nerobíme,“ odkázal veľvyslanec Andrzej Krawczyk. „Chceli sme len upozorniť, že každý, aj sexuálne menšiny, má nárok na slobodu vyjadrovania. A takéto upozornenie bolo oprávnené, pretože minulý rok 40 účastníkov pochodu museli ošetriť zdravotníci,“ do­dal.

1 debata chyba