Gašparovič: Ak aj prokurátora zvolia, nemusím ho vymenovať

Vyhlásenie verejnej voľby generálneho prokurátora ešte pred očakávaným verdiktom Ústavného súdu nebolo z politického hľadiska správne. Myslí si prezident Ivan Gašparovič.

12.06.2011 08:48
Ivan Gašparovič Foto:
Prezident Ivan Gašparovič
debata (21)

Pripustil zároveň, že predseda parlamentu Richard Sulík (SaS) síce neporušil žiaden zákon, ale nemusel sa s voľbou, ktorá sa má uskutočniť v piatok 17. júna, vôbec ponáhľať.

„Ak parlament zvolí nového generálneho prokurátora a Ústavný súd rozhodne nejako inak, tak to bude pre nás veľký problém,“ tvrdí Gašparovič. Na Ústavný súd sa obrátil zastupujúci generálny prokurátor Ladislav Tichý. Súd by mal rozhodovať o neplatnosti prijatej novely rokovacieho poriadku NR SR, ktorou sa mení voľba nového generálneho prokurátora z tajnej na verejnú.

Gašparovič upozornil, že ak aj bude po piatku známe meno šéfa prokurátorov, nemusí ho vymenovať. „Ak bude problém na Ústavnom súde, tak prezident nemôže vymenovať generálneho prokurátora, kým súd nerozhodne,“ vyhlásil.

„Kam sa chceme ponáhľať, neviem,“ konštatoval. Skutočnosť, že Slovensko už niekoľko mesiacov nemá generálneho prokurátora ne­považuje až za takú naliehavú. Prvý námestník má všetky právomoci a kompetencie a prokuratúra podľa jeho slov funguje normálne. Jedine, do čoho by sa zastupujúci generálny prokurátor nemal púšťať, sú personálne otázky. S tými by sa malo počkať na nového šéfa, domnieva sa prezident.

21 debata chyba